16 Април 2024, 13:32 Днес (6) | Вчера (10)

"Хонда" потвърди, че затваря британския си автомобилен завод през 2021 година

19 Февруари 2019 11:26 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 февруари 2019, 11:29

Закриването му обаче няма да засегне централното европейско седалище на "Хонда", което ще остане в Обединеното кралство

Японската компания "Хонда" обяви официално, че ще закрие автомобилния си завод в Суиндън, Югозападна Англия през 2021 година като част от усилията за преструктуриране глобалния ѝ производствен капацитет, потвърждавайки по този начин вчерашната информация на телевизия Sky News, предаде БНР.
Важно е да се отбележи, че заводът в Суиндън, в който работят 3500 души, е единственият за японския гигант Honda Motor Co. Ltd в рамките на Европейския съюз. Закриването му обаче няма да засегне централното европейско седалище на "Хонда", което ще остане в Обединеното кралство.

"В светлината на безпрецедентните промени, които засягат нашата индустрия, е от жизненоважно значение да ускорим нашата стратегия за електрификация и съответно за преструктуриране на глобалните ни операции. В резултат на това трябваше да вземем подобно трудно решение и да се консултираме с нашата работна сила за това как можем да подготвим нашата производствена мрежа за бъдещето. Решение не беше взето лесно и ние изразяваме дълбоко съжаление за това, как днешното обявление ще бъде посрещаното от нашите хора", посочи в специално изявление главният изпълнителен директор на Honda Motor Europe - Кацуши Инуе.

Очаква се днес британският премиер Тереза ​​Мей да коментира взетото от "Хонда" решение. По-рано през деня министърът на търговията Лиъм Фокс заяви, че решението за закриване на завода на Honda "би било много жалко".

Бизнес секретарят Грег Кларк също посочи, че Великобритания е силно разочарована от решението на "Хонда" да затвори единствения си автомобилен завод в Обединеното кралство, съобщава Ройтерс. "Обединеното кралство е един от лидерите в развитието на тези технологии и затова е изключително разочароващо, че беше взето това решение", посочи Грег Кларк и допълни: "Това е унищожително решение за Суиндън и за Великобритания. Това обаче е търговско решение, основано на безпрецедентни промени на световния автомобилен пазар".

Въпреки че на пръв поглед решението на "Хонда" не е продиктувано от несигурността около процеса на Брекзит, това е поредната автомобилна компания, която планира да изтегли бизнеса си от Великобритания с оглед на предстоящото излизане на страната от Европейския съюз.

По-рано този месец японският автомобилен гигант Nissan отмени плановете си изграждане на нов завод за производството на автомобили SUV в Северна Англия. От Nissan посочиха, че са взели решение да не сглобяват модела X-Trail в съществуващия завод в Обединеното кралство.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 15 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8361
GBP 2.4796 2.4887 2.2895
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив