18 Април 2024, 14:02 Днес (6) | Вчера (11)

112 са вече заразените с коронавирус у нас

20 Март 2020 08:57 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 20 март 2020, 08:56

Хлорохиновият фосфат не е разрешен за България, но се правят постъпления за набавянето му

Пет нови случая на заразени с коронавирус у нас. Общият брой на случаите у нас вече е 112. Това съобщи генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски по време на брифинга на Националния оперативен щаб, цитиран от Дарик. "В Смолян има трима заразени. В Перник, Пловдив и Габрово - по двама. В Плевен и Варна случаите са четири. В Благоевград и Бургас – двама. В Лом вече има един заразен. В Ловеч заразен е един човек", каза Мутафчийски.
Той потвърди, че един от пациентите с коронавирус в Пловдив е медицинско лице. "Да, заразеният е лекар, установени са неговите контакти. От 6 дни не е на работа. До колкото знаем е работил на едно място", каза той.
Мутафчийски коментира хлорохиновия фосфат, предложен като възможен медикамент в борбата с коронавируса: "Медикаментът не е разрешен за България. Има специален режим, по който се внася. Вече сме във връзка с дистрибутори и сме го активирали. Той трябва да се активира от определена болнца, в случая - ВМА. От онзи ден е задействана процедурата за набавяне на този медикамент. Казвате, че това лекарство е доказано, но аз не бих използвал този термин. Той е от група с предполагаем положителен ефект, но влизат в препоръчителните лекарства на СЗО. Изяснява се дали е възможно доставката на суровини".

Относно искането на БЛС за налагане на пълна карантина на София, забрана за излизане и влизане от домовете, ген. Мутафчийски съобщи, че още снощи е бил запознат с виждането на столичните лекари. "В декларацията се описва нарушаването на карантината от по-възрастни хора, но получих писма и от възрастни хора, че така им съсипваме живота - те са свикнали да ходят на Витоша. Някои от тях не могат да разберат какъв е проблема, затова отново апелирам възрастните хора да си стоят по домовете, защото това е най-застрашената група. Относно искането за по-твърди мерки, Щабът заседава и реши, че към този момент мерките са достатъчни. Но имаме готовност за въвеждане на по-твърди мерки", допълни началникът на Оперативния щаб.

Пациентите в Плевен и Габрово се възстановяват, предстои им взимането на две проби в рамките на 24 часа, и ако те се окажат отрицателни, ще бъдат изписани от болниците. Относно лекарят от Велико Търново, зараден по време на работата си в столична болница, ген. Мутафчийски съобщи, че състоянието му е добро.

Относно проверките в аптеките, Щабът е установил завишени цени на маски и дезинфектанти, а от освободените от резерва 100 хил. литра спирт, 68 хил. литра още не са потърсени от фирмите за производство на дезинфектанти.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8387
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив