18 Април 2024, 14:15 Днес (6) | Вчера (11)

13 здравни компании ще се борят за клиенти на застрахователния пазар

07 Октомври 2013 16:53 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 7 октомври 2013, 17:00
Getty Images

11 вече получиха застрахователен лиценз, още 2 чакат благословията на Надзора

Комисията за финансов надзор (КФН) е почти на финала на процедурата по прелицензиране на здравноосигурителните дружества в застрахователи. Общо 11 здравноосигурителни дружества към момента вече получиха лиценз и работят в сектора на общото застраховане.

Това са:
"ЗОК България Здраве" АД
"Здравноосигурителна каса Фи Хелт" АД
ЗОК "Надежда" АД
"ЗОФ Даллбогг:живот и здраве"ЕАД
ЗОФ "Медико - 21" АД
"Обединен здравноосигурителен фонд ДОВЕРИЕ" АД
"Токуда здравноосигурителен фонд"
"Здравноосигурителен фонд Съгласие” АД
 "Общинска здравноосигурителна каса” АД
"Евроинс - здравно осигуряване” ЕАД
"Здравноосигурителен институт" АД (от миналата седмица)

Две други компании –  „Европейска здравноосигурителна каса“ АД и „Здравноосигурително дружество – Планета“ ЕАД - очакват надзорната благословия за лиценз.
Ако КФН одобри подадените документи, общият брой компании, които от здравни стават застрахователни, ще бъде 13.

С други думи, 6 се отказаха по един или друг начин от самостоятелната надпревара. Това са основно дружества в състава на големи финансови групи, в които вече функционират застрахователи и ръководството и акционерите са счели за ненужно да поддържат в структурата си юридически лица  с припокриващи се дейности.

Едно здравно дружество вече завърши изцяло процедурата по вливане в застраховател от своята група и това е "Дженерали Закрила Здравно осигуряване" АД, което стана част от "Дженерали Застраховане" АД.

Към момента Надзорът разглежда документите на "ДЗИ-Здравно осигуряване" и на "Булстрад Здраве" АД. Първото дружество е подало документи за прекратяване на дейност, като идеята е да се трансформира в дирекция "Медицински застраховки" към "ДЗИ-Животозастраховане" ЕАД.
"Булстрад Здраве" АД пък е в процедура да се влее в ЗАД „Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп“ АД.

Две здравни дружества се вляха в други здравноосигурителни компании, които впоследствие получиха лиценз. КФН разреши преобразуването чрез вливане на „Юнайтед здравно осигуряване“ ЕАД в „Евроинс – Здравно осигуряване“ ЕАД и здравноосигурителна компания „Съгласие здраве“ АД в здравноосигурителен фонд „Хипократ“ АД („Здравноосигурителен фонд Съгласие“ АД).

Само „ДОМ – Здраве“ АД подаде заявление за доброволно прекратяване.

3a102dbd-07c2-2b46-6247-f88e9b15b1e7

Според законодателните изисквания в едномесечен срок след изтичането на срока, т.е. до 07.09.2013 г. дружествата трябваше да са определелили със заявление до КФН какво ще предприемат – преобразуване, прехвърляне или прекратяване на дейността.

Процесът по прелицензирането на здравните фондове започна миналата година с приетите промени в Закона за здравното осигуряване. Те задължиха здравноосигурителните дружества да приведат дейността си в съответствие с Кодекса за застраховането в рамките на 1 година. Това означаваше или да получат  лиценз за упражняване на дейност по общо застраховане, или да прекратят дейност, или да се влеят в застрахователи или други здравни компании с лиценз. До тази процедура се стигна след нееднозначно прието прилагане на европейските правила.

Според държавните институции – министерства, Надзор и парламент, страната ни трябваше да приложи застрахователни евродирективи  и разпоредби за свободното движение на капитали в рамките на Европейския съюз. Европа не прие да има разлика между застраховане и здравно осигуряване. Здравните фондове опонираха, че дейността им не  е застрахователна и изтъкнаха спецификата на превенцията и на здравния контрол в предлаганата услуга.

Резултатът - здравните фондове бяха прелицензирани като общозастрахователни компании.
Друг е въпросът, че напоследък отново се спрягат единични предложеня за въвеждане на стълбове в здравното осигуряване – идея, която здравните дружества подкрепяха и в която щяха да се включат, но която така и не успяха да дочакат.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8387
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив