19 Април 2024, 23:42 Днес (10) | Вчера (11)

19 страни от Г-7 и Персийския залив даряват $1,8 млрд. за бежанците

01 Октомври 2015 14:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 1 октомври 2015, 12:30
Под лиценза на creativecommons

Деветнайсет страни - държавите от Г-7, някои европейски страни и от района на Персийския залив - обещаха да дадат общо 1,8 милиарда долара за финансиране на хуманитарните агенции на ООН, подпомагащи сирийските бежанци, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА

Съобщавайки новината, германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер посочи, че парите ще отидат най вече за нуждите на Върховния комисариат на ООН за бежанците и Световната продоволствена програма. Германия, която е в основата на инициативата, ще даде 100 милиона долара, каза Щайнмайер след срещата на министрите на външните работи от Г-8, колегите им от района на Залива, Турция, Норвегия, Швейцария, Австрия, Холандия. Участвали са и върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини, и генералният секретар на ООН Бан Ки-мун. Само за тази година, за да се помогне рекордно големият брой бежанци, са необходими 20 милиарда долара.

Европейската комисия съобщи, че е одобрила осигуряването на 1.7 милиарда евро в помощ на бежанците. Част от средствата ще бъдат насочени към държавите в ЕС, а останалите ще послужат на страни извън Общността.

За да влезе в сила, днешното решение подлежи на одобрение от Европейския парламент и от Съвета на ЕС. 

До края на годината бюджетът на ЕС ще осигури 801 милиона евро, като се очаква държавите от Общността да участват допълнително с 330 милиона евро. За догодина са предвидени 900 милиона евро.

ЕС е отпуснал около 10 милиарда евро за програми за подпомагане на бежанците в Сирия и за уреждане на кризата в тази страна, каза на пресконференция в ООН върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини. По този показател ЕС е един от най-големите донори в региона и в света, каза тя, предаде ТАСС.

По думите й през следващите няколко седмици може да се очакват инициативи за уреждане на сирийския конфликт.

Могерини говори пред журналисти след среща с йорданския министър за международното сътрудничество Имад Фахури.

Фахури предупреди, че ако на Йордания и Ливан не им се помогне с бежанците, които приемат на своя територия, Европа я очакват нови бежански вълни. Помощта може да бъде под формата на допълнително финансиране или на изгодни условия за получаване на заеми. Йордания е на ръба на възможностите си. Тя вече е приела около 1,4 милиона сирийци и 92 процента от тях не се намират в лагери, а живеят в цялата страна, каза министърът и добави, че когато се говори, че вече е оказана помощ на сирийските бежанци в лагерите, става дума само за 8 процента от хората, които имат нужда от помощ.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив