20 Април 2024, 11:48 Днес (0) | Вчера (10)

2% лимит на палмата в храните налага ЕК от април 2021 г.

25 Април 2019 09:00 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 април 2019, 05:15

Изискват информация за суровините с трансмазнини над позволеното

Лимит от 2 грама от промишлено произведени трансмазнини, получили нарицателното палма, на 100 грама от мазнините в храна, предназначена за крайния консуматор и за доставка на дребно ще бъде въведена от 2 април 2021 г., съобщи в. Монитор, цитирайки Еврокомисията. Също така производителите трябва да предоставят информация за количеството трансмазнини в храна, доставена на други предприятия, ако лимитът от 2 грама е надвишен. Новият регламент, приет от ЕК в сряда, е за определяне на максималния лимит за използването на промишлено произведените трансмазнини в храните от ЕС. Мярката има за цел да предостави на европейците възможности за по-здравословно хранене, уточняват от ЕК.
През годините редица научни изследвания, включително и на Европейския орган за безопасност на храните, подчертаха че трябва хранителният прием на трансмазнините да бъде възможно най-нисък, за да се избегнат рисковете за здравето.
Диетологът проф. Донка Байкова припомни, че първата страна в Европа, която е въвела още през 2002 г. подобен лимит е Дания, като там дефиницията е бил - до 2% от общата калорийна стойност. По думите й в САЩ върви процес на пълна забрана на трансмазнините. Според нея, оставеното минимално количество е заради технологиите на производство. "Дори в натуралното кравето масло априори има трансмазнини. В рафинираното слънчогледово олио също остават малки количества, които на този етап не могат да бъдат избегнати, както и при кравето сирене, защото в натуралната суровина за производството му има малко трансмазнини", обясни експертът.
Проф. Йордан Караджов от Института по хранителна промишленост в Пловдив определи мярката като първа стъпка напред в посока на здравословност. "Естествено най-доброто би било въобще да няма или да има само следи. Повечето от производителите, изваждат маслото от млякото и след това  допълват необходимата масленост в продуктите си с други мазнини.
Оттам идва бедата. Много от вносните масла от известни марки не са чисто краве масло", обясни професорът. По думите му, дори в маргарина при подходяща технология трансмазнините могат да бъдат намалени в значителна степен.
Според изпълнителния директор на Българската национална асоциация "Активни потребители" Богомил Николов мярката няма да има много голям ефект. "За сиренето може да свърши работа, но за сладкишите като вафлите например - едва ли. Да не забравяме, че тези продукти са консумирани много от децата", поясни той.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив