24 Април 2024, 21:56 Днес (12) | Вчера (6)

39 общини получиха дарение за подпомагане дейността на доброволните формирования

20 Февруари 2018 14:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 20 февруари 2018, 13:49

Дарението е израз на установеното дългогодишно партньорства между България и Швейцария

Изключително интензивно е сътрудничеството в областта на пожарната безопасност и защита на населението между България и Швейцария през последните години. Добър пример за това е дългогодишното партньорство между общините Ловеч и Базел – Ланд и съответните пожарни служби, заяви директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов по време на церемонията по приемане на дарението от Конфедерация Швейцария. Той припомни, че по инициатива на българското посолство и Швейцария и лично на посланик Меглена Плугчиева през 2016 г. бе осъществено работно посещение, на което бяха поставени основите на още по-задълбочено партньорство между двете страни. Поставихме начало, което трябва да развиваме и със съвместно обучение и обмен на опит между доброволци от двете страни. Главен комисар Николов със задоволство отбеляза, че днес 39 български общини ще получат различно оборудване, материали, инструменти и гумирано облекло. Полученото дарение е принос към усилията на кметовете от Сдружението на общините в България  за възстановяване на функциите на доброволците при справяне с пожари и бедствия и  в подкрепа на идеята, че професионалистите могат да се справят в кризисни ситуации, подкрепени от обучени доброволци. Той подчерта, че Министерството на вътрешните работи не търси контрол, а израз на подкрепа, желание за сътрудничество с българските общини за създаването на доброволни отряди. 70 пожарни автомобила са прехвърлени на общините и още 33 транспортни средства, уточни главен комисар Николов. По думите му доброволчеството в България укрепва с всяка година – вече има 2948 подготвени и обучени мъже и жени, които при необходимост помагат на служителите на ГДПБЗН.

За мен е голямо удоволствие да бъда тук за представянето на дарението. Посолството на Швейцария изказва благодарност на ГДПБЗН и Националното сдружение на общините като наши партньори, заяви НПр. Никол Вирш, заместник – посланик на Конфедерация Швейцария у нас. Тя изтъкна, че най-важното е  чувството на солидарност, а днешното дарение е израз на тази солидарност.

Изпълнителният директор на Националното сдружение на общините благодари на Конфедерация Швейцария и ГДБПЗН за добрата съвместна работа, за доброто партньорство и сътрудничество.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив