20 Април 2024, 10:26 Днес (0) | Вчера (10)

42 млрд. лв. достигнаха дълговете между фирмите

17 Септември 2003 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Царски депутати предлагат споровете да се решават в арбитраж

42 млрд. лв. е достигнала междуфирмената задлъжнялост. Една от причината тя да е толкова висока е неизпълнението на плащанията по възложени обществени поръчки, съобщи шефът на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев по време на дискусия в парламента по новия закон за обществените поръчки. Той бе подготвен от екипа на Николай Василев в икономическото министерство, но бе внесен от наследничката му Лидия Шулева и бе приет от министерския съвет. Предстои гласуването му в парламента.
"Само за последните шест месеца междуфирмената задлъжнялост е нараснала скокообразно с около 10 млрд. лв.", допълни царският депутат Димитър Ламбовски. Според него една от причините била и въвеждането на ДДС-сметките.
БСК поиска в новия закон да се въведе обществен контрол върху възлагането на поръчките. Само за миналата година са възложени обществени поръчки за 1,6 млрд. лв., а само за 42% от тях има данни, че са изпълнени. "За останалите няма информация, значи системата е неефективна", обясни Данев. БСК предложи, когато търгове и конкурси се прекратяват по вина на възложителя, да бъдат компенсирани разходите на кандидатите за участието. От камарата поискаха още, когато чужденци участват в поръчки у нас, да се осигурява реципрочно достъп на родни фирми до процедури в същите страни, по ясни критерии да се определя коя е най-изгодната оферта, да се осигури достъп до решенията на възложителите, защото те често с анекси променяли началните условия на поръчките.
Предприятията с мажоритарно частно участие, които не са монополисти, да не бъдат длъжни да спазват закона, е другото предложение на бизнеса. Не е добре да се гонят високите европейски прагове за обществени поръчки, защото, ако се въведе например прагът за строителство от 5 млн. евро или 10 млн. лв., почти всички строежи ще излязат извън обхвата на закона, коментираха участници в дискусията.

ПРОЦЕДУРА
Споровете по търгове и конкурси да се решават от арбитраж, вместо да се обжалват по административен ред, предвижда промяна в закона, която ще внесат царски депутати. Според тях така споровете ще се решават в рамките на няколко месеца, вместо да се точат с години в съда както е сега. От правния отдел на МС реагираха, че тогава арбитражът трябва да се въведе като принцип и при решаване на спорове в приватизацията.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив