20 Април 2024, 00:45 Днес (0) | Вчера (10)

67 БГ фирми работят в Африка

26 Май 2017 09:10 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 май 2017, 09:12

Най-много са на Сейшелите, Либия и Египет

67 български фирми работят в Африка, а нашите търговски представителства на Черния континент са 115. Това сочат данни на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), цитирани в днешния брой на в. "Монитор". Най-много действащи компании има на Сейшелите и Египет, съответно 16, 14 и 12. Общо в 15 африкански страни, сред които са Зимбабве, Нигерия, Сомалия, Южна Африка и Южен Судан, има наши компании, които развиват дейност. Българските търговски представителства на континента общо са 115, като най-много са в Египет и на Сейшелите- съответно по 38 и 29. Такива са разкрити дори в страни, където няма работещи фирми, като Коморските острови и Гвинея.

Фирмите членове на палатата проявяват интерес за сътрудничество в сферата на туризма, хранително-вкусовата промишленост и селското стопанство, строителство и енергетика, съобщиха от БТПП. В информацията си посочват още, че африканският пазар предоставя огромни възможности за инвестиции в области като туризъм, информатика и комуникационни технологии, производство на промишлени продукти - например текстил и моторни превозни средства.

Варианти за развитие има и във финансовите услуги, енергетиката, хранително-вкусовата промишленост и селското стопанство, минното дело, социалните услуги, строителството. Това е един недостатъчно добре експлоатиран регион, коментира Цветан Симеонов, председател на БТПП, по повод Деня на Африка, който се проведе вчера. И допълни, че пазарът предлага възможности за големи концесии, които да се управляват от български фирми. А според него е нужна по-голяма държавна ангажираност, например организиране на правителствена делегация на най-високо ниво.

Палатата представи и нагласите на бизнеса относно предстоящото излизане на Англия от ЕС.

Близо 30 на сто от представителите на българския бизнес считат, че Брекзит ще се отрази негативно на дейността им, като причината е, че имат бизнес отношения с фирми от Великобритания, сочи анкета на БТПП сред своите членове. Други 20% обаче считат, че ефектът няма да е отрицателен, въпреки че работят с компании от Острова. Най-голяма част от анкерираните компании обаче считат, че излизането на Англия от ЕС няма да им се отрази. Близо половината от фирмите нямат търговски взаимоотношения на Острова, затова и не очакват да бъдат засегнати.

Според българския бизнес водещата причина за решението за Брекзит е недостатъчната ефективност на европейската администрация, като тя е посочена от 58,5 на сто от анкетираните фирми. На второ място с 43,9% анкетираните компании са посочили, че решението е заради високите разходи за участие в европейската интеграция и ниската възвращаемост. Основното, което родните фирми считат, че трябва да се направи, е да се търсят решения за промени в самия ЕС, като това са посочили 90% от запитаните компании.

Да се преговаря за свободата на търговията, а не за ограничаването на емиграцията, настояват представители на бизнеса във Великобритания. Това е един от изводите от проучване за защита на трансграничната търговия, проведено на Острова. Един от най-големите недостатъци на ЕС, констатирани в проучването, е че със защитните си мита в известна степен прегражда пътя на британските компании към световната търговия, коментира Симеонов. По думите му на ниво европейски палати и държавни органи работодателската организация ще е активна в искането за усъвършенстване на средата в ЕС, за да може тези прегради за бизнеса да не бъдат толкова големи. Това се налага, защото в дългосрочен план се намаляват "съпротивителните сили" на компаниите, които работят само на вътрешния пазар на ЕС и те стават неконкурентни извън него, което като цяло би попречило на лидерските позиции на Европа.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив