07 Май 2024, 00:44 Днес (0) | Вчера (0)

75% от уволнените служители мечтаят да отмъстят на шефа си, разкри застраховател

02 Декември 2016 14:21 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 2 декември 2016, 15:33

Едва около 1% от уволнените обаче наистина правят мизерии на бившия работодател

Над 75% от уволнените служители мечтаят да отмъстят на бившия си шеф или на ръководството на компанията, но само 2 на сто признават, че са готови в действителност да преминат от думи към дела и едва около 1% осъществяват коварните си планове. Това сочи изследване на анализаторското звено към една от големите руски застрахователни компании "Алфа Страхование". В анонимното проучване на експертите са участвали служители на 100 компании с оборот от $1,5 млн. годишно.

Една трета (33%) от запитаните са признали, че на новото работно място използват база данните на бившия работодател или влизат със старите пароли и теглят важни документи от бившата работа, като не считат това за отмъщение или кражба, а за собствена придобивка.

Около 20% от респондентите са казали, че преди напускане или малко след това преднамерено са изтривали от служебния компютър полезни за компанията файлове, а 4% са форматирали твърдия диск, не оставяйки нищо в наследство на новия служител на тяхното място.

Сред осъществилите своите отмъщения преобладават онези, които са се постарали да "насолят" личната репутация на ръководството, публикувайки техни снимки и контактни данни на сайтове за интимни запознанства (25%) или анонимно са разкривали неприятни пикантерии от живота на своите шефове (7%).

Аналитичният център на компанията SearchInform е провел проучване сред над 1,7 хил. специалисти от страните от ОНД през 2015 год. и е установил, че, на първо място, след напускане на служител компаниите  подсигуряват достъпа до електронната поща (33%), преносимите носители на информация (21%), протоколите за предаването на хипертекстови файлове (19%).

Проучването сочи, че най-често от старата си компания крадат редови сътрудници (31%), на второ място са ръководителите на подразделения (19%), на трето – IT-специалистите (12%), на четвърто са счетоводители, финансисти и икономисти (10%) и на пето са секретарките (7%).

За да се предпазят до известна степен от неприятни изненади след уволнение на кадри, някои компании са въвели детектор на лъжата при приемане на работа или за проверка на настоящите служители.
Други работодатели са въвели понятието "търговска тайна", за чието нарушаване служителят може да понесе реална отговорност.
Има фирми, които установяват програмни компоненти, засичащи информацията, разменяна вътре в компанията или изпращана извън нея.
Вече стана популярно много компании да налагат запор на влизането н социалните мрежи по време на работа или пращането и получаването на големи по обем файлове през служебната поща.
В много дружества служителите работят в условията на "биг брадър" - следени са на всяка крачка на работната територия.

Съкращаването на щата е един от първите методи за намаляване на разходите на компанията. Според допитването на застрахователните експерти, много от уволнените не получават указаното обезщетение при освобождаване от работа, което ги кара да прибегват до нелицеприятна "саморазправа", по-често вербална, отколкото на действие, сочи още проучването.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив