29 Март 2024, 10:16 Днес (2) | Вчера (11)

AXA: Франция разработва застрахователна защита от пандемии

04 Май 2020 10:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 май 2020, 07:13

Работна група бърза да оформи предложенията си около първата половина на месец юни

Франция е в процес на подготовка по създаване на пре/застрахователна защита от пандемии в светлината на значителните финансови и икономически последици от епидемията COVID-19. Това обяви пред Reuters Рене Гид, директор по управление на рисковете в глобалния застрахователен гигант AXA. Работна група под ръководството на финансовия министър Бруно Ле Мер, в която участват законодатели, представители на застрахователната асоциация на страната, на презастрахователя CCR, както и на делови лобита, разглежда варианти за застрахователна защита срещу пандемии.
Рене Гид поясни, че от застрахователна гледна точка "работата ще бъде съсредоточена върху риска прекъсване на бизнеса без физически загуби". Към момента застрахователните договори изключват от покритие риска прекъсване на бизнес поради пандемия, което бе посрещнато "на нож" от притежатели на полици. Според специалиста от АХА, COVID-19 представлява "изключителен риск", който не  може да бъде диверсифициран заради системния му характера и повсеместния обхват. Поради това е налице реална потребност от партньорски отношения между държания и частния сектори за адекватно и ефективно решение на проблема, посочи още Гид.
В момента работната група изучава схеми, аналогични на вече утвърдените в страната, например, катастрофичната схема на презастрахователя CCR. Застрахователите са на мнение, че при пандемичните рискове може да има ниво на риска, което те да покриват, но след даден момент държавата ще трябва да се намеси, подобно на схемата с природните катастрофи.
Работната група бърза да оформи предложенията си около първата  половина на месец юни, за да може идеята за бъде осъществена час по-скоро, особено ако се окаже, че светът бъде изправен през втора вълна на COVID-19 до края на годината.
Франция е поредната страна след Великобритания и САЩ, която насочва усилията си към създаване на схема за пре/застрахователна подкрепа при пандемия.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив