19 Април 2024, 18:52 Днес (10) | Вчера (11)

Allianz: В България пенсиите са по-адекватни, отколкото в Люксембург

02 Декември 2015 11:11 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 2 декември 2015, 12:20
Под лиценза на creativecommons

Всеки у нас е запознат с проблемите на пенсионната система и предизвикателствата, пред които е изправена страната ни заради застаряващото население

В най-новото си проучване германският застраховател Allianz твърди, че пенсиите в България са значително по-адекватни за условията в страната, в сравнение с тези в редица държави с по-висок стандарт на живот като Люксембург, Чехия, Южна Корея, Австралия, Ирландия и Руската федерация.

По отношение на общия индекс на адекватност на пенсионните доходи (Retirement Income Adequacy) страната ни се нарежда на 24-о място от общо 50 държави, включени в изследването. Този показател е съставен от няколко индикатора. По-голяма тежест от тях имат тези, свързани с пенсионната система.

Данните в документа клонят към това, че системата в България не е толкова лоша и дори по някои показатели превъзхожда тези в редица европейски и други развити държави. По отношение на първия стълб на пенсионната система страната ни е по-надолу в класацията или на 31-о място. Той включва съотношението между заплатата, която човек е вземал преди да се пенсионира, и размера на пенсията му. В това число влизат и разходите, които могат да бъдат покрити с пенсията.

Значително по-добре България се представя при втория стълб, включващ размера на пенсионните активи като процент от БВП, както и вноските на работодателите за пенсия.

Сериозен проблем на системата у нас обаче са здравните разходи на пенсионерите, които държавата поема само отчасти. По този показател България е в червената зона и се класира чак на 41-о място.

От друга страна от Allianz изчисляват, че страната ни е една от най-добре представящите се в условията за пенсиониране. Тук се включват годините за пенсиониране, времето прекарано в пенсия и стимулите за ранно пенсиониране. По този показател сме на първо място в Европа и на пето в световен мащаб след Мексико, Северна Корея, Чили и Нова Зеландия.

България е с две позиции по-надолу при показателя за непенсионни финансови активи и имоти. Това може да се обясни с факта, че у нас голям процент от населението притежава собствено жилище или къща в сравнение със значително по-малък в много други държави в Европа и света.

"В края на 2014 г. България се опита да се намеси в частните пенсионни фондове. Все още обаче тежестта на първия стълб е по-голяма”, обясняват в доклада от Allianz. Тук става въпрос за реформата, която предложи правителството в края на миналата година, даваща възможност на работещите да прехвърлят партидите си от частните пенсионни фондове в Националния осигурителен институт (НОИ).

"Един от проблемите, с които трябва да се справи България, е големият размер на разходите за здравеопазване, но процентът на собствеността върху имоти на в страната е висок и той елиминира тежестта на разходите за наем. В повечето страни от Централна и Източна Европа делът на собствеността върху имоти е голям, което облекчава финансовото състояние”, допълват още от застрахователното дружество.

В общ план страната с най-висок индекс на адекватност на пенсионните доходи е Холандия, следвана от Дания, Норвегия, Швейцария и Япония. В класацията непосредствено преди България на 20-о и на 21-о място са Кипър и Белгия. След нас пък са Хърватия и Чехия. Най-зле представящи се страни от Европа са Гърция и Турция. В дъното на класацията в червената зона пък са азиатските Малайзия, Индия и Индонезия.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив