19 Април 2024, 00:36 Днес (0) | Вчера (11)

Brexit рискува да остави европейските банки с финансова дупка от 108 млрд. евро

08 Април 2016 10:14 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 8 април 2016, 10:18

Според други анализатори обаче подобни притеснения изглеждат прекалено раздути

Ако Великобритания реши да напусне Европейския съюз, част от кредитния пазар на стария континент може "да си тръгне" с островната държава и европейските банки вероятно ще се наложат да покрият финансова дупка от притежавани от тях британски ценни книжа за 108 млрд. евро (около 123 млрд. долара), се посочва в анализ на агенция Блумбърг, цитиран от БНР.

Кредиторите от ЕС, които притежават облигации, гарантирани от британските ипотечни компании, банкови заеми и дългове по кредитни карти могат да се окажат въвлечени в заразния негативен ефект от евентуален сценарий Brexit, тъй като тези дългове вероятно повече няма да се считат за техни спешни парични резерви. Новото финансова споразумение на ЕС с Обединеното кралство може би ще отнеме години, преди да бъде постигнато, което кара адвокатски компании и анализатори да започват да се опасяват относно притежаваните ценни книжа, обезпечени с активи и то в един пазар, който вече беше засегнат сериозно от началото на финансовата криза преди години.

Ако тези британски активи вече не могат да се броят, европейските банки могат да се окажат пред проблем с тяхната ликвидността, заяви пред Блумбърг Винсънт Кийвини, партньор в адвокатска кантора DLA Piper, който е се специализирана в областта на структурните кредит.

В съответствие с Базелските споразумения - набор от споразумения между глобалните финансови регулатори, банките трябва да отговарят на минимални стандарти, които да ги направят по-устойчиви на шокове, след като последната глобална финансова криза подчерта тяхната слабост. Един от стандартите, известен като Коефициентът на ликвидност на покритие, изисква от банките да поддържат адекватно количество висококачествени (нерискови) активи, които могат бързо да бъдат превърнати в пари в брой (да бъдат продадени), за да се отговори на евентуална необходимост от спешна ликвидност в рамките на 30 дни.

На този етап някои от секюритизираните ценни книжа са включени в силно ликвидните активи на банките, но изискването е базовите активи да са с произход от европейска държава - членка на ЕС, съгласно закон на Европейската комисия за делегираните стандарти. Това означава, че някои от облигации, обезпечени със залог от една Великобритания, която вече е излязла от съюза, могат да бъдат изключени от основните банкови активи.

Според Мануел Тройовски, базиран в Мюнхен анализатор на UniCredit Bank AG, тези обезпечения с британски активи от страна на европейските търговски банки, които отговарят на изискванията за ликвидност, включващи обезпечения с ипотеки, кредити за автомобили или задължения по кредитни карти са в размер на около 108 млрд. евро.

Това означава, че предстоящият на 23-ти юни референдум във Великобритания представлява поредно предизвикателство за европейския паричен пазар в размер на 368 млрд. евро, който бележи спад от 2007-ма година насам, когато започна сривът на кредитните пазари и именно този тип секюритизирани ценни книжа бяха нарочени за прекомерното раздуване на жилищния пазар и за прикриване на риска. Според JPMorgan Chase & Co. през последните две години пазарът се е свил с 26 на сто.

За инвестиционните портфейли на европейските банки има риск евентуалното изпадане на този тип британски облигациите да доведе до рязко понижение на Коефициента на ликвидно покритие, отбеляза за Блумбърг Гордън Кер, базираният в Лондон шеф на кредитната рейтингова компания DBRS. Ако Великобритания напусне ЕС, можем да станем свидетели на засилен интерес за продажби от страна на притежатели на банкови активи, допълни той.

Според други анализатори обаче подобни притеснения изглеждат прекалено раздути. Дори ако британците гласуват за Brexit, Великобритания ще остане в рамките на ЕС още известно време, тъй като процесът на оттегляне няма да се случи за една нощ, посочи Джордж Гуудерам, специализиран адвокат за капиталовите пазари в компанията Linklaters LLP. Ако вие сте европейски банков холдинг, притежаващ някои британски секюритизирани ценни книжа, включени във вашия Коефициент на ликвидно покритие, не е вярно, че вие ще трябва да ги разпродаде в деня след вота, подчерта той.

Европейската комисия все още няма планове за извънредни ситуации във връзка с предстоящия във Великобритания референдум и не спекулира със сценарий от типа "какво ще се прави, ако последва Brexit", посочи в имейл до агенция Блумбърг говорител на Комисията.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив