20 Април 2024, 14:50 Днес (0) | Вчера (10)

Covid, ценообразуването и климатът ще определят застраховането през 2021 г.

21 Декември 2020 10:48 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 декември 2020, 11:21

Безработица ще повлияе на животозастрахователите, а намаляването на БВП може да продължи да ограничава обемите на P&C и догодина

Covid, ценообразуването и стратегиите, свързани с климата, ще определят тенденциите в застраховането и презастраховането през 2021 година, сочи анализ на експерти от Ernst & Young (EY). Според Родни Бонар, ръководител на отдела за застраховането на EY в Обединеното кралство, преразглеждането на цените ще има големи финансови последици за сектора, а много застрахователи ще трябва да преразгледат своите бизнес модели и модели на ценообразуване и в крайна сметка за някои това може да послужи като катализатор за сливания и поглъщания. Бонар добави, че това ще е едно от най-фундаменталните правила, влияещи на застрахователния сектор, но в същото време трябва да се разглежда като възможност за подобряване и по-дългосрочни отношения с клиентите.

Още един проблем, пред който ще бъдат изправени застрахователните компании в бъдеще, са климатичните промени, допълва Кабари Бхатачаря, ръководител на отдела за устойчиво финансиране на застраховането в EY за Европа, Близкия Изток и Африка. Според експерта, има три начина, по които застраховането може реално да повлияе. "Първият  чрез андъррайтинг – отказ на компаниите, които изхвърлят най-много вредни емисии в атмосферата, работа с клиентите при техния преход към зелена икономика и обезпечаване на ръст в секторите, подкрепящи Парижкото споразумение. Вторият – чрез инвестиции и отказ от финансиране на сектори, като въгледобива, с едновременно включване в процесите за вземане на инвестиционни решения и взаимодействие с контрагентите в техните планове за декарбонизация. Трето – промяна в начина на работа на всеки отделен човек и активно съкращаване на въглеродния отпечатък на компаниите. През 2021 г. застрахователите ще трябва да се стремят към стратегии с нулево ниво от двете страни на баланса."

Влияние върху развитието на застрахователния пазар през 2021 г. ще окаже и COVID-19, тъй като обявените до момента загуби вече надхвърлят $25 млрд. в световен мащаб. "Пандемията COVID-19, локдаунът и свързаната с него рецесия ще продължат да оказват сериозно влияние на сектора, като ще продължат да нарастват исковете, засягащи отмяната на събития и пътувания, както и прекъсването на бизнес", добави Бонар.
Ръстът на безработица в много европейски страни ще повлияе негативно на дейността на животозастрахователите през 2021 г., а намаляването на БВП през 2020 г. може да продължи да ограничава обемите на P&C и през следващата година.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив