20 Април 2024, 18:26 Днес (0) | Вчера (10)

EIOPA мисли как да смекчи въздействието на COVID-19 за застрахователите в ЕС

18 Март 2020 17:35 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 март 2020, 17:40

Секторът е добре капитализиран и е в състояние да удържа тежки, но приемливи сътресения за системата

Европейският орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA) предложи действия за смекчаване на въздействието на коронавируса (COVID-19) за застрахователния сектор в ЕС. Коронавирусът продължава да причинява смущения на домакинствата и бизнеса. Все по-ясно е, че разпространението ще има значителни последици за глобалната икономика, включително за финансовите услуги, коментират от EIOPA. Вероятно застрахователите ще се изправят пред все по-трудни условия в близко бъдеще, както по отношение на управлението на предизвикателните пазарни условия, така и в поддържането на операциите си, същевременно предприемайки стъпки за защита на служителите.
Основните послания на EIOPA са в няколко посоки, една от които е поддържане непрекъснатост на работните процеси и защита на клиентите. Повечето български компании вече обявиха, че са приложили необходимите мерки за гарантиране и на дейността си.
Националните компетентни органи следва да бъдат гъвкави по отношение на сроковете за надзорно отчитане и публично оповестяване относно края на 2019 г., коментира още EIOPA и обяви, че ще координира и съобщава за спецификите на този подход. В краткосрочен план EIOPA ще ограничи своите искания за информация и консултации към индустрията само до съществените елементи, необходими за достъп и наблюдение на въздействието на текущата ситуация на пазара.
Друга посока на посланието е платежоспособност и капиталово състояние на компаниите. С прилагането на "Платежоспособност II" от застрахователните дружества от ЕС се изисква да притежават достатъчно допустими собствени средства, за да покриват текущо капиталовите изисквания за платежоспособност. Капиталовото изискване за платежоспособност, базирано на риска, позволява на застрахователните предприятия да се справят с големи загуби, така че да осигурят достатъчна увереност на притежателите на полици и бенефициерите, че плащанията ще бъдат извършвани в срока на падежа им. Правната рамка на "Платежоспособност II" включва възможността за надзорна намеса между капиталовото изискване за платежоспособност и минималното капиталово изискване, минимално ниво на сигурност, под което размерът на финансовите ресурси не следва да спада. Това позволява гъвкавост в случаите на екстремни ситуации, включително мерки за удължаване на периода на възстановяване на засегнатите застрахователи.
Последните стрес тестове показаха, че секторът е добре капитализиран и е в състояние да удържа тежки, но приемливи сътресения за системата, посочват от EIOPA. Оттам препоръчват застрахователните дружества да предприемат мерки за запазване на капиталовото си състояние, включително ограничаване на разпределението на възнагражденията и бонусите, както и ограничаване на разпределението на дивиденти.
EIOPA ще продължи да наблюдава ситуацията и ще предприема всички необходими мерки за смекчаване на въздействието на краткосрочната нестабилност на сигурността на застрахователния сектор в Европа и за гарантирането на защитата на притежателите на полици.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив