25 Април 2024, 01:45 Днес (0) | Вчера (12)

EIOPA поиска от застрахователите да спрат дивидентите и бонусите

06 Април 2020 11:11 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 6 април 2020, 11:14

Очаква се (пре)застрахователите да преразгледат текущите си политики и практики за възнагражденията и да гарантират, че те отразяват разумното капиталово планиране и съответстват на настоящото икономическо положение

Европейският орган за застраховане и пенсионно осигуряване (EIOPA), част от Европейската система за финансов надзор, призова всички (пре)застрахователи временно да преустановят всички дискреционни разпределения на дивиденти и обратно изкупуване на акции заради пандемията COVID-19 и настоящата несигурност. Като има предвид необходимостта от запазване на ефективното и разумно разпределение на капитала в рамките на застрахователните групи и правилното функциониране на единния пазар, от EIOPA настояха този разумен подход да се прилага от всички (пре) застрахователни групи на консолидирано ниво, а също така и по отношение на по-значимите вътрешногрупови разпределения на дивиденти, когато те могат да повлияят съществено на платежоспособността или ликвидността на групата или на някое от участващите предприятия. Значимостта на това въздействие трябва да се следи съвместно от групата и отделните ръководители. EIOPA уточни, че този благоразумен подход следва да бъде приложим и за политиките за променливо възнаграждение. Очаква се (пре)застрахователите да преразгледат текущите си политики и практики за възнагражденията и да гарантират, че те отразяват разумното капиталово планиране и съответстват на настоящото икономическо положение. В този контекст променливата част от политиките за възнаграждения следва да бъде определена на консервативно ниво. (Пре)застрахователите, които считат, че са задължени да изплащат дивиденти или големи суми с променливо възнаграждение, трябва да обяснят тези причини на своя национален компетентен орган, посочват от EIOPA.

Припомняме, ИНСМАРКЕТ вече писа, че EIOPA препоръча на застрахователите да действат справедливо в интерес на клиента. Регулаторът  приветства усилията и предприетите инициативи на застрахователите и посредниците за подпомагане и улесняване на потребителите, както и грижата към потребителите, засегнати от коронавирус/COVID-19, включително тези, които са от особено уязвимите групи. Независимо от това, степента и мащабът на проблемите, причинени от разпространението на коронавирус/COVID-19, могат да накърнят доверието в сектора, ако справедливото отношение към потребителите не се запази като основен приоритет в сектора. Изключително важно е застрахователите и посредниците да продължат да се фокусират върху осигуряването на непрекъсваемост на дейностите и справедливото отношение към потребителите, подчертават от EIOPA и апелират към застрахователите и застрахователните посредници да отчитат различните конкретни последици от коронавирус/COVID-19 в ежедневните дейности на потребителите, по-специално във връзка с въведените мерките за социално дистанциране и самоизолация. В настоящата обстановка потребителите може да не са в състояние да изпълняват свои договорни задължения или могат да бъдат принудени да променят стандартното си поведение.

Преди това EIOPA отправи препоръки за гъвкав надзорен подход по отношение на крайните срокове за надзорно отчитане и публично оповестяване от страна на застрахователите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив