26 Април 2024, 23:15 Днес (11) | Вчера (14)

Eurobank и Националната банка на Гърция планират сливане

05 Октомври 2012 15:29 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 5 октомври 2012, 15:36
commons.wikimedia.org

Сливането ще намали значително нуждата от държавна помощ от Гръцкия финансов фонд

Продължава консолидирането на гръцкия банков пазар. На масата на преговорите е поставена сделка за сливането на Eurobank с Националната банка на Гърция, съобщава електронното издание GRReporter. Управленията на двете банки правят план да обединят сили и да създадат най-голямата финансова институция в Гърция. Според финансовите кръгове в страната, Eurobank и Националната банка на Гърция са много близко до решение за създаване на новата схема с благословията на централната Банка на Гърция. Очаква се новата финансова институция да стане една от най-силните в цяла югоизточна Европа.
"Флиртът" между двете банки съществува от години, но сега затруднената финансовата ситуация в страната действа като катализато. Сливането ще намали значително нуждата от държавна помощ на Eurobank и на Националната банка на Гърция, която трябва да получат от Гръцкия финансов фонд.
Самият процес по сливането е труден, подчертават гръцките медии. След като приключат преговорите между двете институции, сливането трябва да получи одобрение от Европейската комисия по конкуренцията. Очакванията са, че комисията няма да създаде пречки за сливането.
Социалните медии гръмнаха от новината за “годежа” между Eurobank и Националната банка на Гърция, като не всички са на мнение, че това е положително развитие. “Това ще е черен ден за гръцката икономика”, коментира ползвател в Туитър.
Малко след отварянето на Атинската фондова борса акциите на двете банки бяха изтеглени от търговия. Гръцки финансов анализатор коментира пред GRReporter, че това е стандартна процедура при информация за сливане между толкова големи институции. “Целта е да се избегне излишно спекулиране, което ще повлияе на процесите на пазара”, заяви той.
Преди управлението на борсата да вземе решението, акциите скочиха до 9%, а до 11:50 часа сутринта главният показател отбеляза ръст от 3%, съобщава телевизия Skai.
Това лято Eurobank се раздели с главния си акционер Спирос Лацис, който е един от най-богатите гърци в света и собственик на финансовата група EFG. До юли 2012 г. той държеше 44,70% от акциите на банката, след което отстъпи 43,55% от тях на деветте по-млади наследници на фамилията. Оттогава Eurobank започна да търси стратегически инвеститори, които да налеят свежи средства в третата по големина банка в страната.
Промените, които дойдоха в управителния съвет на банката малко след раздялата с Лацис, сочат, че финансовата институция намери опора в лица, които са активни членове на реалния бизнес. В него влязоха президентът и изпълнителен директор на гръцкия клон на Coca-Cola (E3) Джордж Дейвид. Освен него, в управлението влязоха през септември Агелики Франгу, която е президент и управителен директор на корабния гигант Navios Maritime Holdings Inc., и президентът на холдинга действащ в металургичния сектор VIOHALCO S.A. Николаос Стасинопулос.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив