24 Април 2024, 14:22 Днес (8) | Вчера (6)

GFIA отчита бум на киберпрестъпността и повишено търсене на застраховки

06 Ноември 2020 12:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 6 ноември 2020, 12:35

Годишните премии за киберзастраховане в световен мащаб възлизат на $5 млрд., но годишните разходи за киберпрестъпления вече надхвърлят $700 млрд.

Киберпрестъпността се превърна в новото предизвикателство, което пандемията COVID-19 носи със себе си. Промените, настъпили в живота ни, като например начинът, по който учим, пазаруваме и работим,  са увеличили тенденциите за дигитализация, което от своя страна увеличава опасността от  злоумишлени пробиви в електронните системи. Това сочи годишният доклад на Глобалната федерация на застрахователните асоциации (GFIA) за кибератаките по време на пандемията. Анализът е категоричен – кибератаките се увеличават и този тренд продължава.
Заедно с това е регистрирано повишено търсене на киберзастраховки. "Годишните премии за киберзастраховане в световен мащаб в момента възлизат на около $5 млрд., но годишните разходи за киберпрестъпления вече надхвърлят $700 млрд.", сочи скорошен доклад на S&P Global Ratings.
Според Стивън Симчак, председател на групата, отговаряща за киберрисковете в GFIA, преминаването на дейността на компаниите към хоумофис променя естеството на киберрисковете. "Киберпрестъпниците бързо осъзнаха, че неочакваните промени в работната среда са създали възможности за получаване на чувствителна информация, подслушване на конферентни разговори или виртуални срещи или провеждане на други злонамерени дейности, - посочва Симчак. - На фона на необикновения ръст на кибератаките и бързата еволюция в методите на киберпрестъпниците,  търсенето на киберзастраховки се увеличи и това не е изненадващо, тъй като доклад от S&P Global Ratings от септември 2020 г. изчислява, че годишните премии за киберзастраховане в световен мащаб в момента възлизат на около $5 млрд., но годишните разходи за киберпрестъпления вече надхвърлят $700 млрд." Заедно с това има ясни сигнали, че застрахователите затягат критериите при сключването на тези застраховки. Според Симчак, повишеният фокус върху киберрисковете вероятно ще доведе до допълнителни действия от страна на държавните органи и на регулаторите в отделните страни. Очакванията на федерацията е противодействието на киберпрестъпността да доведе до по-голям контрол и глобална стандартизация на мерките.
Глобалната федерация на застрахователните асоциации (GFIA) е създадена през октомври 2012 г. и в нея членуват 41 асоциации-членове и 1 асоциация-наблюдател. По данни на GFIA, федерацията обединява компании, които генерират 89% от общите застрахователни премии в световен мащаб, възлизащи на над $4 трилиона. GFIA е регистрирана в Швейцария, а нейният секретариат е със седалище в Брюксел.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив