29 Март 2024, 03:14 Днес (0) | Вчера (11)

KD Group ще се трансформира в застрахователен холдинг

15 Октомври 2012 11:13 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 15 октомври 2012, 11:17
commons.wikimedia.org

Новата корпоративна структура, която ще се формира около застрахователя Adriatic Slovenica си поставя за цел да се превърне в най-голямата местна застрахователна група в Словения и на Балканите

Словенската финансова група KD Group ще се транформира в застрахователен холдинг през следващите три години в рамките на нова стратегия за развитие на бизнеса.

Групата присъстваше и в България, чрез животозастрахователно подразделение и управляващо дружество с три взаимни инвестиционни схеми.

В разгара на финансовата криза словенската компания напусна пазара ни.

Новият холдинг, който ще се формира около застрахователя Adriatic Slovenica си поставя за цел да се превърне в най-голямата местна застрахователна група в Словения и на Балканите, посочва изпълнителният директор на KD Group Альоша Томаз, цитиран от словенските делови издания.

Реорганизация, продиктувана от финансовата и икономическата криза, ще редуцира броя на филиали и служителите.

„Имаме нова стратегия и вярваме, че знаем как да се излезем от тези смутни времена дори по-силни”, заявява президентът на групата Матиаш Гантар.

По думите на Томаз, групата, в чиито състав в момента влизат 39 дружества ще бъде ребрандирана на KD AS и ще има едва три подразделения – KD AS Tujina (Чужбина – бел. Ред.), KD Skladi (Фондове) и KD AS Финансови и Нефинансови институции.

Групата вече продаде KD Bank и се готви да се раздели с дела си в друг трезор - DBS bank, посочва зам. Изпълнителният директор Габриел Шкоф.

От компанията засега не уточняват размера на средствата, които се очаква да бъдат спестени вследствие реорганизацията, но посочват, че ще бъдат значителни.

Планираните промени вече бяха представени пред словенскята Агенция за застрахователен надзор.

KD Group работи на блгарския пазар общо четири години. През април 2009 година беше върнат лицензът на инвестиционния посредник от групата у нас - КД Секюритис. Като причина бяха изтъкнати променящите се пазарни условия и оптимизация в структурата на едноличния собственик на дружеството.

Тогава беше подчертано, че това е единственото дружество от групата у нас, което прекратява дейност, а животозастрахователното - КД Живот и инвестиционното - КД Инвестмънтс, продължават работата си.

На следващата година вследствие на регистрираните загуби, словенската финансова група закри животозастрахователните си компании в България и Румъния.

Причина за това тогава стана нежеланието на собственика на животозастрахователите да увеличи размера на капитала им до изисквания от регулаторите размер на фона на нищожния пазарен дял, който заемаха двете компании у нас и в северната ни съседка.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив