29 Март 2024, 06:36 Днес (0) | Вчера (11)

ObamaCare се отлага за 2015 година

04 Юли 2013 11:26 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 4 юли 2013, 11:32
под лиценза на creative commons

Отлагането с година е мотивирано с това, че е необходимо време за опростяването на новите форми на отчетност, които се оказват прекалено сложни, както и да се даде време на американските застрахователи да се адаптират към нововъведението

Администрацията на американския президент Барак Обама отложи реализацията на ключовия елемент на новия закон за здравеопазването, отстъпвайки под натиска на деловите кръгове в САЩ, съобщават медиите.

Изискването, според което работодателите с 50 и повече служители трябва да им закупят медицинска застраховка, ще влезе в сила от началото на 2015 година.

Тази мярка беше ключова в реформата на медицинското застраховане (която незабавно получи названието Obamacare ), приета през 2010 година и призвана да осигури достъп до медицински грижи на преобладаващата част от американците.

До приемането на новия закон, което на практика е най-сериозната реформа в здравеопазването отвъд океана за над 50 години, в САЩ над 50 млн. човека нямаха здравни застраховки, макар че медицината в страната се смята за най-скъпата в света.

Законопроектът беше остро оспорван както от работодателите, така и в двете камари на парламента. В крайна сметка беше решено работодателите с по-малко от 50 човека персонал да не бъдат задължени за купуват полиците за своя сметка. Така мярката засегна средните и големите компании.

Изпълнителният директор по националната политика в сферата на здравеопазването на Pacific Business Group Бил Крамър определи решението за временното отлагане на новите мерки „мъдро решение” на властите, тъй като бизнесът ще има повече време за подготовка за реформата.

Отлагането с година е мотивирано от финансовото министерство с това, че е необходимо време за опростяването на новите форми на отчетност, които се оказват прекалено сложни, както и да се даде време на американските застрахователи да се адаптират към нововъведението.

Решението за отлагане обаче няма да засегне другата част на реформата Obamacare, която задължава всеки американец, който не работи в голяма компания и не попада под действието на националните програми Medicare и Medicaid, да си закупи медицинска застраховка, ако не иска вместо това да плаща глоби.

 

Реформата в здравеопазването е един от най-големите политически проекти на американския президент Барак Обама.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив