28 Март 2024, 13:04 Днес (7) | Вчера (12)

Заключете дома си и с полица

23 Август 2002 в-к "Кеш" по статията работи:
A+ A-

За покриване на риска Кражба се доплаща значително

Не сте ли забравили нещо, преди да заминете на почивка? Вече помолихте съседите да поливат цветята, да събират пощата и да наглеждат къщата. Но дали само металната врата е достатъчна, за да осигури сигурността на жилището ви? Хората в развитите страни отдавна са намерили решението - застраховат цялото си имущество.

В надпреварата за клиенти застрахователните компании и у нас предлагат разнообразни имуществени застраховки. Българинът обаче все още предпочита да "чукне на дърво", за да не му се случва лошото. Основната причина естествено е празният му джоб. Ако се види с някой лев през лятото, предпочита да отиде за седмица до морето. За застраховка парите обикновено не стигат.

Замисляли ли сте се обаче колко струва спокойствието, което дават предлаганите от застрахователните компании продукти? Оказва се, че то е по джоба на българина. Още повече, че ако искате, може да не застраховате цялото си имущество, а само някои ценни вещи като например телевизор или компютър.

Може би най-популярни напоследък са т. нар. застраховки за първи риск, които обикновено са и по-евтини. При тях в повечето случаи не е задължително експерти на застрахователя да направят оглед на имуществото ви, преди да сключите договора. Ако обаче застраховката е и срещу кражба, трябва да направите опис на ценните си вещи. При инцидент специалисти на компанията идват на място да оценят щетата и да определят сумата, която ще ви бъде изплатена. В случай на кражба пък трябва да представите фактура или друг документ, с който да докажете покупката на изчезналата вещ. Ако изплатената сума е по-малка от лимита на застраховката ви, ще ви остане покритие и за евентуален втори инцидент. В противен случай ще останете без застрахователна защита, ако не направите допълнителен договор.

Тези продукти са особено популярни през лятото, когато хората масово ходят на почивка и оставят жилищата си празни за по-дълъг период от време. Затова сега и застрахователите рекламират повече имуществените застраховки, като правят летни промоции. За сума от порядъка на 15 - 25 лева например в момента може да бъде направена нисколимитна застраховка срещу пожар и природни бедствия. При нея компаниите изплащат до няколко хиляди лева за отстраняване на щети върху жилището и домашното имущество.

Внимавайте обаче какво подписвате, за да не останете неприятно изненадани при инцидент. "Уловката" при тези продукти е, че рискът "Кражба" не е включен в основния пакет. Т. е. срещу рекламираните цени от 15 - 25 лева получавате застраховка само срещу пожар или например наводнение от съседите. Ако искате да имате защита и срещу крадци, трябва да доплатите няколко пъти по-голяма сума. Рискът "Земетресение" също в повечето компании не е в основния пакет, така че и за него трябва да се доплаща.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив