19 Април 2024, 19:30 Днес (10) | Вчера (11)

Застрахователите осигуряват пътна помощ в пакет към "Автокаско" или "Гражданска отговорност"

31 Юли 2003 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Услугата се предоставя свободно или срещу абонамент от специализираните компании

Топлото време предразполага към все повече и по-чести кратки или по-дълги пътувания, било то вътре в населеното място или извън него. Тръгвайки на път обаче никой не може да предвиди какво ще му се случи - дали ще пристигне навреме и безпроблемно в уречения час, или пък изненадваща авария на пътя ще прекъсне неговото пътуване. По-голямата част от шофьорите са изпадали в ситуации, при които са сами на пътя, не могат да разчитат на чужда помощ, а неколкократните им опити не са довели до отстраняване на повредата по автомобила. Но не е необходимо да сме далече от населено място - аварията може да се случи по пътя към офиса, дома или дори магазина. При лошо стечение на обстоятелствата може да се окажем и участници в пътнотранспортно произшествие. Тогава какво да правим - ако се обадим на приятели или познати, дали те биха могли да ни помогнат! В такива случаи може би е най-добре да потърсим специализирана помощ.
За все по-пълното задоволяване нуждите на своите клиенти застрахователните компании са помислили и за решението на част от тези проблеми. Те предлагат като бонус към задължителната застраховка Гражданска отговорност на собствениците, ползвателите, държателите и водачите на МПС или пък към Каско застраховката пътна помощ някъде с известна отстъпка в цената, а другаде напълно безплатно. Така, ако случайно се озовете в центъра на пътнотранспортно произшествие, може да разчитате, че фирмата, с която вашият застраховател работи, ще ви окаже необходимото съдействие. Тя ще ви транспортира до най-близкия сервиз за отстраняване на повредата или по ваше желание до мястото на домуване на автомобила ви. 

ЗПАД БУЛСТРАД
Застрахователната компания има сключен договор със Съюза на българските автомобилисти /СБА/ за предоставяне на пътна помощ. Всички клиенти на Булстрад, сключили задължителната застраховка Гражданска отговорност на МПС, ползват 20% намаление от цената на пътната помощ, предоставена от СБА. Ако пък направят годишния технически преглед на автомобила си в някои от техническите центрове на СБА, ще използват отново намаление и ще платят за услугата само 6 лв. 

ЗК БЪЛГАРСКИ ИМОТИ
Клиентите на Български имоти, сключили застраховката Автокаско, ползват безплатна пътна помощ при пътнотранспортно произшествие. В конкретния случай обаче застрахованото лице ще трябва да заплати за услугата на фирмата, която я е предоставила, а по-късно застрахователят ще му осребри фактурата.
Български имоти има сключени договори с различни компании за предоставяне на пътна помощ на територията на цялата страна.
Клиентите, сключили застраховката Гражданска отговорност на МПС или застраховката Автокаско, в плика с полицата и общите условия по застраховката получават каталог с адреси и телефони на компании, сред които и такива за пътна помощ, с които застрахователят има сключени договори и където те могат да ползват различни отстъпки. 

ДЗИ - ОБЩО ЗАСТРАХОВАНЕ
За всички сключени застраховки Автокаско за автомобили с тегло до 4 т ДЗИ предлага съвместно със СБА безплатна пътна помощ на територията на цялата страна в случай на пътнотранспортно произшествие. Разплащането се извършва директно между застрахователя и СБА, така че клиентът не се налага да заплаща за услугата, а впоследствие да му се осребрява фактурата. Така се избягва неудобството застрахованият винаги да разполага с налични пари. Като допълнение към този пакет клиентите на компанията могат да ползват безплатно подаване на ток и 30 мин безплатен ремонт на пътя. Към настоящия момент клиентите на застрахователя ползват 20% намаление от цената на годишния технически преглед и 10% отстъпка за автосервизните услуги в техническите центрове на СБА /без тенекеджийските и бояджийски услуги/. Имат възможност да ползват също и намаление на горивата в бензиностанциите на Екопетролиум, както и 5% намаление при покупката на гуми и аксесоари в центровете на Радиал. 

ЗАД АРМЕЕЦ
Застрахователното дружество е в преговорни отношения със СБА за предоставяне на безплатна пътна помощ на своите клиенти, сключили застраховката Автокаско.
Общинска застрахователна компания
От 1 август тази година Общинска застрахователна компания съвместно с Interamerican Assistans ще предложи на своите клиенти безплатна пътна помощ към застраховката Автокаско. Цената на пътната помощ за момента е такава, че не позволява да се предлага към друга застраховка, коментираха от компанията. Услугата ще е без ограничение в километрите. Авариралият автомобил ще бъде транспортиран от мястото на автопроизшествието до най-близкия сервиз за отстраняване на възникналата повреда, а при невъзможност за отстраняване - до местодомуването му.
При всички посочени по-горе случаи застрахователят предлага пътна помощ само в случай на пътнотранспортно произшествие. 

ЗПАД АЛИАНЦ-БЪЛГАРИЯ
Застрахователното дружество предлага застраховката Помощ при пътуване - Автоасистанс, която е валидна само за територията на България, с изключение на границите на населеното място по местодомуване на автомобила, посочено в полицата. Възможно е да бъде осигурено и такова покритие срещу заплащане на допълнителна премия. Подобна застрахователна защита се предлага във всички страни от Европейския съюз.
Застраховката на Алианц-България осигурява денонощна техническа помощ на авариралия автомобил, а при необходимост и медицинска помощ на пътниците в него.
Компанията оказва и допълнително съдействие при настъпване на пътно-транспортно произшествие, повреда или кражба на МПС. В случай че застрахованата кола се повреди по време на път или при пътнотранспортно произшествие, необходимо е клиентът да позвъни в Асистанс центъра на Алианц-България, откъдето ще му бъде осигурена специализирана пътна помощ.
Застраховката Автоасистанс осигурява покритие на следните разходи:
* за транспортиране до Център за спешна медицинска помощ;
* за транспортиране до лечебно заведение или до дома;
* свързани с транспортиране на тленни останки при смърт на застрахован;
* за транспортиране от мястото на събитието до най-близкия населен пункт и за резервиране на билети за обществен транспорт за по-нататъшно транспортиране;
* за неотложна медицинска помощ вследствие ПТП;
* за осигуряване на техническа помощ и транспортиране на МПС до автосервиз;
* за хотел;
* за осигуряване транспортирането на МПС и/или неговите прикачени устройства до тяхното местодомуване.
В случай че МПС не е в движение поради пътно-транспортно произшествие и/или повреда по време на път, застрахователят организира и заплаща разходите по осигуряване на техническа помощ /без стойността на ремонта/. Ако ремонтът не може да бъде извършен на място, организира се транспортирането на МПС до най-близкия подходящ сервиз.
Премията по застраховката за 1 година за лек автомобил е 25 лв. Клиентите на дружеството ползват и редица отстъпки при сключване на застрахователната полица при наличие на застраховки Автокаско и Гражданска отговорност на МПС.
Извън обхвата на застрахователното покритие бихте могли да сключите договори за абонаментно обслужване със специализираните компании за пътна помощ или да ги повикате в случай на нужда, като заплатите в зависимост от разстоянието, на което са ви транспортирали. 

ПЪТНА ПОМОЩ НА СБА
Съюзът на българските автомобилисти /СБА/ предлага членство за граждани срещу 35 лв. на година и абонамент за фирми срещу 49 лв. За над 5 автомобила цената е по договаряне. Срещу тези суми получавате:
* безплатна пътна помощ в цялата страна с неограничен брой повиквания;
* безплатен ремонт на пътя до 30 минути;
* безплатно еднократно подаване на ток при неизправен акумулатор;
* еднократен периодичен технически преглед с 20% отстъпка;
* неограничен брой автосервизни услуги с 10% отстъпка /без тенекеджийство и бояджийство/;
* безплатна информация за пътища, сервизи, бензиностанции и др.;
* намаление цените на горивата в бензиностанциите на Екопетролиум;
* 5% намаление цените на гуми и аксесоари в центровете на Радиал.
Срещу 99 лв. пък бихте могли да си закупите златната карта на СБА, която ви осигурява неограничен брой повиквания на пътна помощ до специализиран сервиз или местодомуването ви с допълнителните услуги на СБА. Разликата между двата варианта е, че в предходния транспортирането на авариралия автомобил е до най-близкия областен град, а във втория до специализирания сервиз. Т. е., ако сте аварирали на морето, а специализираният сервиз за вашата марка автомобил е в София например, то СБА ще ви транспортира до София абсолютно безплатно, в случай че сте притежател на златна карта.
При членство или абонамент в СБА вие получавате правото на безплатна пътна помощ до 50 км и до 1 час безплатен труд по отстраняване на повредата в Гърция, Македония, Румъния, Сърбия и Черна гора.
През септември или най-късно през октомври т. г. в зависимост от готовността на организациите в отделните страни СБА ще предложи покритие и за всички европейски страни.
Така независимо в коя точка на Европа се намирате, вие бихте могли да разчитате на комплексните услуги на СБА.
Много важен елемент в предоставянето на качествена пътна помощ е и техническата осигуреност. Към настоящия момент компанията разполага с над 140 автомобила в цялата страна, а 30% от автомобилния парк е обновен съвсем скоро. Платформите, с които се транспортират авариралите автомобили, са пригодени да качват всички автомобили с тегло до 4 т. Автомобилите на СБА се следят от GPS система така, че във всеки момент се знае къде се намира даден автомобил. Изградена е и система, която отчита с точност километрите, които е изминал автомобилът на СБА, транспортирайки авариралата ви кола. Това е много важно, ако не сте член или абонат на СБА, тъй като ще заплащате на километър. Важно е да се спомене, че СБА не включва в крайната цена за клиента обратния път на автомобила си, с който е извършил транспортирането. Извън рамките на членството и абонамента вие ползвате 20% намаление от цената.
Ако автомобилът ви е с тегло до 2.8 т, ще заплащате по 1.25 лв. за километър пробег, ако пък е до 4 т - съответно 2.08 лв. Повикването ще ви струва 1.20 лв., а за товаренето и разтоварването ще заплатите по 7 лв. 

INTERAMERICAN ASSISTАNS
Абонаментът за услугата Пътна помощ на Interamerican Assistаns е с няколко нива на покритие: А - основно, Б - разширено, и В - пълно. Годишният абонамент за основната програма е 60 лв. и осигурява неограничен брой повиквания. Освен репатриране покрива и отстраняване на повреди на място, които са технически възможни.
Компанията има 25 пункта в цялата страна и е в състояние да транспортира автомобили с тегло до 3.5 т. Услугата се ползва и в населеното място, в което домува автомобилът, където в случай на авария се извършва неговото транспортиране до най-близкия сервиз или до мястото на домуване в очертанията на това населено място. А когато е извън него - транспортиране до най-близкия сервиз. Сумата се заплаща при сключване на договора, като може да ползвате и схемата от отстъпки при корпоративни клиенти, при голям брой автомобили, както и тарифа за по-кратки срокове.
Покритие Б осигурява всичко, което предлага и покритие А, плюс случаите при повреда на разстояние повече от 100 км от мястото на домуване при невъзможност за отстраняване на повредата. За 24 часа се покрива и нощувка в рамките на 40 лв. максимум за двама души. При невъзможност за отстраняване на повредата за 48 часа автомобилът се транспортира до мястото на домуване или до специализиран сервиз, който обаче да не е по-далеч от мястото на домуване. Цената на това покритие е 120 лв.
Покритие В осигурява освен услугите по А и Б и в цяла Европа. Цената е 150 лв. Услугата се осигурява, като се сключи абонаментен договор и се издава клиентска карта, която винаги се носи от шофьора и при повикване той трябва да посочи нейния номер. Договорът влиза в сила три дни след заплащането.
Въпрос на избор от ваша страна е кой от предложените варианти да изберете, за да бъдете сигурни и спокойни на пътя

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив