20 Април 2024, 10:11 Днес (0) | Вчера (10)

Файненшъл Таймс: Икономическият екип в София заплашва с оставки

12 Август 2003 в-к "Монитор" по статията работи:
A+ A-

Високоуважаваният реформаторски икономически екип в България заплашва да напусне правителството, ако премиерът Симеон Сакскобургготски не успее да събере подкрепа за по-нататъшни промени.

Миналия четвъртък министърът на финансите Милен Велчев, който е бивш инвестиционен банкер от Мерил Линч, подаде оставка, като заяви, че е бил подложен на натиск за разхлабване на фискалната политика в бюджета за следващата година и за отлагане на планираните строги мерки срещу митническите измами.

Като финансов министър той извърши реформи, които доведоха до засилване на икономическия растеж, привлече западни стратегически инвеститори и превърна източноевропейската държава в стабилен кандидат за влизане в ЕС през 2007 г.

Цените на българските международни облигации спаднаха при съобщението за оставката на Велчев.

По-рано заместник-министърът на финансите, който отговаря за рефинансирането на външния дълг на страната ­ Красимир Катев обяви, че смята да напусне кабинета.

Засилват се спекулациите, че Николай Василев, който е бивш анализатор от Лазар Кепитъл Маркетс, и който стана министър на транспорта при скорошната промяна в правителството, също ще напусне.

През уикенда Милен Велчев обаче даде да се разбере, че е готов да промени решението си, ако премиерът събере достатъчно подкрепа по два важни въпроса ­ поддържане на строга политика на заплатите в бюджета за следващата година и уреждане по законодателен път на затварянето на мрежата от безмитни магазини в страната, която е смятана за криминална мрежа за контрабанда на цигари, алкохол и кафе.

Господин Сакскобургготски, бившият цар на България, е лидер на хлабава политическа групировка, формирана, когато той се върна в страната през 2001 г., за да се включи в изборите.

Националното движение Симеон Втори стана все по-капризно в правителството със съперничещи си групи по интереси, които проповядват противоположна политика.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив