29 Март 2024, 08:45 Днес (0) | Вчера (11)

СКПОК "Родина" увеличи капитала си на 5 млн. лв.

17 Септември 2003 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Капиталът на СКПОК "Родина" се увеличава на 5 млн. лв., решиха акционерите на пенсионната компания на проведеното общо събрание на акционерите в понеделник.

Досега размерът му бе 4 млн. лв. Увеличението му се налага във връзка с новите законови изисквания, заложени в Кодекса за задължителното обществено осигуряване. Според тях минималният размер на капитала на пенсионно дружество е 5 млн. лв. "Увеличението е по общия ред на Търговския закон и в едномесечен срок всеки акционер може да запише от новите акции, съответстващи пропорционално на сегашния му дял", коментира изпълнителният директор на "Родина" Людмила Векова.

Основен акционер с дял от 95.5% в дружеството е Банка ДСК, а други 4.5% се притежават от ЦКС. Тъй като новият собственик на ДСК - унгарската ОТП, има сериозни интереси в пенсионния бизнес у нас, се очаква, че ще запише всички полагащи се акции от новата емисия. До един месец се предвижда да се проведе ново извънредно общо събрание на акционерите, на което да се смени името на дружеството във връзка с новия унгарски собственик.

В момента още две дружества трябва да увеличат капитала си.

Това са ПОД "Алианц България" и ПОАД "ЦКБ-Сила". Отсега се знае, че те няма да изчакат приближаването на крайния срок, който изтича чак на 2 август 2004 г., а още до края на тази година без проблем ще покрият капиталовите изисквания.

Изпълнителният директор на "Алианц България" София Христова заяви, че в рамките на следващите три месеца ще бъде насрочено акционерното събрание на компанията, на което ще се вдигне капиталът до 5 млн. лв. Тъй като фондът на "Алианц" вече отчита печалба, се предвижда увеличението с 2 млн. лв. да стане за сметка на неразпределената печалба.

Основните акционери в пенсионната компания са "Алианц България холдинг" с 64.5% и НЕК с 34%.

Изпълнителният директор на "ЦКБ-Сила" Тодор Йовов заяви, че акционерите вече са уведомени за капиталовото изискване. Той очаква до края на тази година да се проведе извънредно общо събрание, на което да се увеличи капиталът от сегашните 3 млн. лв. най-вероятно на 5 млн. лв. Основен акционер с дял от 98.75% в пенсионната компания е "ЦКБ груп Асетс мениджмънт" (част от варненската икономическа група ТИМ).

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив