29 Март 2024, 00:59 Днес (0) | Вчера (11)

Крехките икономики и климатичните проблеми – основните заплахи за света

08 Януари 2013 12:37 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 8 януари 2013, 14:00

"Две бури – природна и икономическа – са на път да се сблъскат", казва Джон Држик, изпълнителен директор на Oliver Wyman, клон на застрахователния брокер Marsh & McLennan

 

Проблемите в националните икономики и екстремните климатични проблеми са увеличили глобалните рискове през изминалата година, създавайки изключително опасна смесица, посочва доклад на Световния икономически форум, цитиран от агенция „Ройтерс”.

Въпреки че Европа успя да спаси еврото от разпад през 2012 г., а САЩ не пропаднаха във фискалната пропаст, бизнес лидерите и експертите се опасяват, че политиците не могат да се справят с фундаментални проблеми. Това е изводът от доклада "Глобалните рискове 2013 г.". В проучването са участвали повече от 1000 експерти и индустриални лидери. Те са малко по-песимистично настроени за идното десетилетие отколкото преди година.

"Това отразява загубата на увереност в лидерството на правителствата", казва Лий Хауел, управляващ директор в Световния икономически форум, отговорен за доклада.

Големите разлики в благосъстоянието и неустойчивите правителствени финанси са най-големите икономически заплахи пред света – както е било и през миналия януари, а опасностите, които крие климатът, са се увеличили.

Докладът от 80 страници, който съдържа анализ на 50-те риска за следващите 10 години, е публикуван малко преди годишната среща на Световния икономически форум в швейцарския курорт Давос от 23 до 27 януари, където богатите и влиятелните ще обсъждат бъдещето на света. Събирайки бизнес лидери, политици и централни банкери, Давос се превърна в символ на модерния глобализиран свят, доминиран от успешните мултинационални корпорации, отбелязва агенция агенцията. Изпълнителните директори пристигат с частните си самолети, които все още внушават увереност, но "човекът от Давос" има много за какво да се притеснява.

Притесненията на нарастващите вредни емисии се увеличиха значително през изминалите 12 месеца. Този проблем е на трето място като цяло, а провалът в адаптирането към климатичните проблеми се смята за най-големият риск, свързан с околната среда. Ураганът "Санди", който връхлетя източното крайбрежие на САЩ през октомври, беше отрезвяващ сигнал за мнозина. Но бурята не беше изолирано събитие през годината, когато светът стана свидетел и на суши, наводнения и рекордно топене на арктическите ледове. Тази седмица пък Австралия е обхваната от пожари и горещи температури, а термометрите в Китай показват рекордните -28 градуса по Целзий.

"Две бури – природна и икономическа – са на път да се сблъскат", казва Джон Држик, изпълнителен директор на Oliver Wyman, клон на застрахователния брокер Marsh & McLennan. "Ако не разпределим ресурсите, необходими за намаляване на нарастващия риск от тежки метеорологични явления, световният просперитет за бъдещите поколения може да бъде застрашен", допълва той.

Тази година срещата в Давос признава необходимостта правителствата и бизнеса да развият стратегии, за да могат ключовите системи да продължат да функционират, изправени пред редица заплахи.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив