19 Април 2024, 14:51 Днес (8) | Вчера (11)

Застрахователи изоставят бизнеса, ще стават политици

26 Април 2013 14:01 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 26 април 2013, 14:18
Депутатското кюфте може да бъде и нервозно - под лиценза на creativecommons

Известни лица ще се борят за доверието на електората

Горещата политическа пролет вече пукна. Дали ще върже депутатско-правителствени плодове, или ще е ялова, предстои да видим точно след 2 седмици – на 12 май.

Уж политиката е мръсна работа, тежък и неблагодарен труд, а колко желаещи са се наредили да почерпят от кацата на народната любов – 38 партии и 7 коалиции!

Онова, което привлече вниманието ни към изборите като застрахователен сайт, е напливът на застрахователи към политиката – не един, не двама, а трима. На топ мениджърско ниво.

Няма да посочваме политическата им принадлежност, а ще ги представим като професионалисти, свързани със застрахователния бранш.

Един от тях е бившият председател на Комисията за финансов надзор – Петър Чобанов, втори в листата на коалиция, кандидат от Пловдив.

За другото лице имаше съмнение дали информацията, че влиза в политиката, е вярна, понеже излезе точно на първи април. Това е настоящият изпълнителен директор на застрахователно дружество „Лев Инс“ - Стефан Софиянски, водач на листа на коалиция, кандидат от София.

Още една позната в застрахователните и здравноосигурителните среди личност дава заявка за политиката – това е  Румен Гълъбинов, председател на Агенцията за застрахователен надзор (предшественика на КФН), бивш изпълнителен директор на застрахователните компании „Български имоти“, ексуправител на застрахователен брокер „Греко ДжЛТ България“, основател и председател на Инициатива за национална програма за управление на катастрофични рискове, а понастоящем – изпълнителен директор на ЗОК „Надежда“. Гълъбинов също е водач на листа на коалиция, кандидат от Русе.

Вероятно в морето от партии и коалиции, регистрирани за парламентарните избори на 12 май, има и други представители на застрахователната индустрия. Без да имаме претенцията за статистика, посочваме тези три имена, понеже те са познати на общността в цялата страна.

Досега по-ярки имена от застрахователната индустрия, посветили се на политиката като депутати, са:

- Христо Христов – първият директор на Дирекция за застрахователен надзор; председател на Комисията по бюджет, финанси и финансов контрол в 38-то Народно събрание;

- Мариана Костадинова – шеф на Генерална агенция Велико Търново на застрахователно дружество „Булстрад“; член на Комисията по бюджет и финанси в 40-то Народно събрание.

Като пожелаваме успех и достойно представяне на застрахователите в новото им поприще на кандидат-депутати, бихме желали на изпроводяк да им припомним едни мъдри мисли на голям български общественик, юрист, журналист, университетски преподавател, публицист, баснописец, поет и най-сетне: народен редставител – Стоян Михайловски:

"Без превъзпитание и морална култура не са достъпни и осъществими никакъв демократизъм, никаква свобода. Демократическата свобода не се усвоява, а се насажда полека-лека в духовете, учи се. ... Умението, опитността, вещината са последна форма на едно дълго и горестно самоборство"
("Политически и философско-религиозни размишления").

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив