20 Април 2024, 02:09 Днес (0) | Вчера (10)

Zurich Insurance: Повечето компании не са готови за сблъсък с природни катаклизми

08 Юли 2013 10:59 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 8 юли 2013, 11:01

Преобладаващата част от анкетираните не могат да си представят нагледно бизнес модел за инициативи по управление на риска

Повечето компании в света не са готови да посрещнат удара на сериозни природни катаклизми, независимо, че всички те признават този сериозността на този риск.

Това е изводът от проучването „Природните катастрофи: Бизнес-рискове и готовност“, направено от Economist Intelligence Unit по поръчка на застрахователната и финансова група Zurich Insurance.

Малко над една трета от компаниите по света (27%) не провеждат систематична оценка на бизнес-рисковете, свързани с природните катастрофи.

Едва незначителна форма на сценарен анализ в тази сфера правят 45% от корпоративните мениджъри, участвали в анкетата. Други 16% привличат трети страни (аналитични и консултантски групи) за оценка на риска.

Всяка пета компания не прави почти нищо за занижаването на IT рисковете, свързани с природни катастрофи. Това очевидно не дава необходимото за контрол върху управлението на рисковете, посочват от Zurich.

Анкетираните с охота признават, че прекъсването на бизнес процесите в резултат на природния гняв би засегнало многобройни аспекти на предприемаческата дейност и особено сериозно могат да се отразят върху IT поддръжката (46%), важните функции на бизнеса (44%)  и управлението на доставките (44%).

Въпреки това едва 31% от компаниите се възползват от някаква застраховка на подобни рискове, най-често като допълнение на стандартните полици, а едва пет процента от анкетираните са използвали пълен набор от достъпните и надеждни инструменти за понижаване на риска.

„Недостиг на финансов и мениджърски ресурс, както и липсата на техническо ноу-хау са най-разпространените причини за неспособност да се разработят и внедрят по-ефективни процеси за управление на риска“, коментира директорът по управление на риска в групата Zurich Аксел П. Леман. 

По думите му, преобладаващата част от анкетираните не могат да си представят нагледно бизнес модел за инициативи по управление на риска.

Между другото, както посочва застрахователят, в случай на природна катастрофа преди всичко изниква трудност в управление на доставките, тъй като те най-често се намират извън зоната на непосредствен контрол на дадената компания.

Проучването е направено през тази зима в множество страни от всички географски региони на планетата. Били са анкетирани над 170 корпоративни ръководители на дружества, работещи в 19 различни сектора на икономиката. При това 6% от респондентите са държавни структури.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив