28 Март 2024, 15:32 Днес (9) | Вчера (12)

Zurich Insurance: 740 млн. файла са откраднати при кибератаки само през миналата година

19 Май 2014 10:51 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 май 2014, 10:54
Под лиценза на creativecommons

Кибератаките могат да доведат до изключително мащабни икономически поражения, предупреждават специалисти

740 млн. конфиденциални файла са били откраднати или незаконно разглеждани от киберпрестъпници през 2013 година. Това сочат данни от изследване, проведено от застрахователната компания Zurich Insurance Group, съвместно с анализаторската агенция Atlantic Council.

Около 2,5 милиарда души, или почти една трета от населението на Земята, ползват редовно интернет. Средно на всеки човек се падат по 6 гаджета, свързани със световната мрежа.
Всяка минута в света се изпращат 204 млн. електронни писма, предават се 640 терабайта данни и се публикуват 100 000 туита.

Тази циркулираща информация е в твърде уязвима позиция и може да стане причина за сериозни икономически сътресения. Към момента в света не съществуват достатъчно технологии, способни да защитят частните лица и организациите от различните киберрискове. Това създава напълно реалната опасност от сътресения, съпоставими по мащаб с краха на Lehman Brothers на ипотечния пазар през 2008 г., предупреждават експертите.

Изследването се спира на 4 източника на киберрискове — престъпници, хакери, шпиони и военни.

Престъпниците обикновено използват откраднатата информация, за да я продадат.  Най-често пострадали са организации, които работят с персонални данни на клиентите си.
Хакерите действат по-мащабно — те нарушават работата на компанията или крадат данни, които могат да компрометират организацията или отделния човек.
Цел на интернет шпионажа е изследователските проучвания на компаниите, най-новите разработки, стратегиите за преговори и бизнес плановете. Ярък пример за този киберриск е случаят от миналата година, когато китайски хакери похитиха чертежи от новата сграда на разузнавателното управление на Австралия.
Четвъртата група — военните, се специализира на срива на цели мрежи и системи, включително инфраструктурни и индустриални. Този тип шпионаж се случва най-рядко.

Към изложените на рискове от кибератаки се добавят и облачните технологии, автомобилните системи на автопилот, медицински апарати и интелектуални енергосистеми (smart grid).
Все по-тясната връзка между Интернет с реалната икономика и обществото може да доведе до широкомащабно сътресение, признават риск мениджъри и интернет специалисти.
На атака могат да бъдат изложени банки, водопроводи, автомобили, медицински устройства, хидро- и електростанции.

Какъв е изходът? Според изследването, в създаването на алтернативни мрежи в случай на кибератаки, както и в повишаване вниманието на висшия мениджмънт към защитата на информацията.
Изследването недвусмислено обобщава – киберзаплахите отдавна вече не са в сферата на научната фантастика или екзотиката, а напълно реални и чести. Ето защо застрахователите вече ги предлагат като стандартни застрахователни рискове, а риск инженерингът внедрява нови системи за мониторинг на ефективната електронна информация.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив