28 Март 2024, 19:11 Днес (11) | Вчера (12)

Офшорки вече ще могат да влизат в застрахователи и пенсионни дружества

25 Август 2015 10:22 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 август 2015, 11:14
Getty Images

Офшорните фирми ще могат да държат акции в банки, застрахователни дружества и печатни медии, ако вземат до 10% дял в тях. Това ще стане от 1 януари догодина, предвиждат промени в Закона за икономическите и финансови отношения с офшорни дружества

Промените вече са публикувани на сайта на Министерството на финансите.

В момента офшорките и свързаните с тях фирми не могат да участват в 28 дейности - банки, застрахователни и пенсионноосигурителни дружества, мобилни оператори, хазартни игри, печатни медии, социологически агенции. Забранява им се да кандидатстват за концесии и обществени поръчки, да участват в приватизационни сделки, да притежават земи и гори и др. Разбира се, има и изключение - ако офшорната компания има ясен собственик, тези рестрикции не се прилагат. По закон всяко местно дружество, в което има офшорно участие, се записва в Търговския регистър, за да се установи яснотата на собственост.

Именно понятието "действителен собственик" се изяснява в новия проект. Това става в чл. 10, точка 6. Оказва се, че действителен собственик е "физическо лице, което пряко или непряко притежава повече от 25 на сто от дяловете или акциите на юридическо лице, или на друга подобна структура, или пряко или непряко го контролира". Действителен собственик е и "физическо лице, в полза на което се управлява или разпределя 25 на сто или повече от имуществото на лице – фондация, организация с нестопанска цел или друго лице, което осъществява доверително управление на имущество или разпределение на имущество в полза на трети лица". Действителен собственик е и "физическо лице, което изпълнява длъжността на висш ръководител", но извън първите два случая и само ако има съмнение, че установено до момента лице-собственик всъщност не е такова.

В мотивите към предложенията четем и следният текст: "Предлага се понятието "свързани лица" да бъде заменено с понятието "контролирани от тях лица" и определението за "свързани лица" да се отмени и да се въведе определение за "контрол" по смисъла на Търговския закон.

С промените се въвеждат минимални прагове на базата на т. нар. "квалифицирано дялово участие”, при които забраните няма да важат. "По този начин ще се избегне ситуация, при която поради притежаването на една акция в банка, застрахователно дружество или пенсионноосигурително дружество от дружество, регистрирано в офшорна зона, да се отнеме лиценз за банкова или застрахователна дейност, поради необявяване на данни за действителен собственик”, обясниха от ведомството на Владислав Горанов, предаде "Труд".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив