24 Април 2024, 04:17 Днес (0) | Вчера (6)

8 застрахователни компании подкрепят онлайн застраховането

24 Ноември 2015 15:44 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 ноември 2015, 10:31
thinkstockphotos.com

Близо 130 души досега са дали своя глас в обявената преди броени часове от асоциацията подписка срещу забраната за онлайн застрахованe

8 застрахователни компании подкрепят онлайн застраховането и отпадането на стикерите, удостоверяващи наличието на автомобилната "Гражданска отговорност". Това обяви за  ИНСМАРКЕТ Владимир Тодоров, председател на  Българската асоциация на пострадалите при катастрофи. Други две компании са посочили, че също ще се обявят "за" застраховане през интернет. Подкрепа е декларирана и от персонални застрахователи, подчерта Тодоров. Преди по-малко от седмица до медиите бе разпространено писмо от Асоциацията на българските застрахователи, Гаранционния фонд, Националното бюро на българските автомобилни застрахователи, Българската асоциация на застрахователните брокери и Асоциацията на застрахователните брокери в България в подкрепа на новия Застрахователен Кодекс. В писмото се посочваше, че "законопроектът отчита преобладаващото становище на мнозинството от застрахователния сектор по всички дискусионни въпроси".

Близо 130 души досега са дали своя глас в обявената преди броени часове от Асоциацията на пострадалите при катастрофи подписка срещу забраната за онлайн застраховане, регламентирана в новия Кодекс за застраховането и приета на първо четене от Народното събрание.

По този повод днес асоциацията свика пресконференция. Организаторите подчертаха, че в ХХІ век, когато България е една от страните с най-бърз интернет в света, когато 3,5 милиона души участваха в преброяването на населението по електронен път, когато можем да си купим всичко без да разпечатаме нито един лист хартия, Комисията за финансов надзор забранява сключването онлайн на най-масовата и най-стандартизирана застраховка - "Гражданска отговорност на автомобилистите". Във всички 27 страни от ЕС онлайн търговията на застрахователни продукти е изключително застъпена, а в някои от тях застраховка "Гражданска отговорност" може да се сключва само онлайн. Затова и забраната за електронно сключване е категорично неприемлива, смятат от асоциацията.

У нас от три години съществува електронна система за установяване наличието на сключена застраховка и контролните органи, застрахованите и застрахователите извършват проверки чрез нея. Въпреки това Комисията за финансов надзор изисква всеки, който сключва тази застраховка, да плати допълнителна сума, за да купи стикер и чрез него да удостовери, че има застраховка. Според авторите на подписката с внесения Законопроект за нов Кодекс за застраховането, под предтекст, че се въвеждат Европейски директиви, КФН се опитва да прокара лобистки текстове. От 8 години, всички, които са сключили застраховки, са платили допълнително над застрахователните премии повече от 50 000 000 лева. КФН защитава икономическия интерес на производителя на стикера – печатница, свързана с председателя на икономическата комисия в парламента Петър Кънев, и комисионните на няколко големи брокери, които нямат интерес от свободния достъп на гражданите до сключване на застраховки онлайн, посочи Борислав Богоев, бивш зам.- председател на КФН.

Пред БНР Петър Кънев опроверга подобни обвинения с мотива, че проектозаконът е дело на Министерския съвет и Министерството на финансите, а той е депутат от опозицията. Освен това Кънев заяви, че се дистанцира от работата по проекта.

Подписката ще бъде изпратена до председателя на Народното събрание, до народните представители и до Министерски съвет.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив