20 Април 2024, 19:21 Днес (0) | Вчера (10)

Пада забраната за онлайн застраховане, "Гражданската" поевтинява

04 Декември 2015 12:12 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 декември 2015, 12:20
thinkstockphotos.com

Депутатът Делян Добрев обяви, че с промяната ще отпадне необходимостта от застрахователните брокери

Икономическата комисия в парламента подкрепи отпадането на забраната за онлайн застраховане. Това обяви в студиото на БНТ депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, председател на Комисията по енергетика в Народно събрание. "Ако позволим онлайн застраховането, това ще означава, че тази застраховка ще стане по-евтина по две причини – от една страна, конкуренцията на компаниите и публичността на офертите, а от друга ще отпаднат застрахователните брокери, защото когато си сключиш застраховка онлайн с кредитна или дебитна карта, няма нужда застрахователят да наема застрахователен брокер, който да търси клиенти, и да дава отстъпки", обяви Добрев. Той посочи още, че "отстъпките за брокерите не са никак малки – от 15-20% до 30-40% при каско застраховките. Така че бихме могли спокойно да кажем, че от една застраховка "Гражданска отговорност", която през следващата година ще струва между 150-200 лева за различните видове автомобили и различните застрахователи, онлайн застраховката ще спести между 20- и 40 лева".
Добрев посочи още, че сумарно винетка и застраховка може да струват на шофьорите по-малко от цената, която е платена през 2015 г., въпреки увеличение цената на винетката.

"Народните представители никога не са изразявали позиция против онлайн застраховките. При положение, че в България 2,6 млн. се преброиха онлайн, това означава, че ние сме достатъчно грамотни да можем да направим застраховки онлайн."

"Обяснението от страна на Асоциацията на застрахователните брокери и частично от КФН е, че нямало как да се верифицира с подпис и договор, а трябвало да има електронен подпис. Според мен, това са несъществени аргументи, които не би трябвало да ни попречат да приемем онлайн застраховането", каза още Добрев. Според него "това е добър пример за една малка реформа, защото тя не изисква допълнително разходи, а оптимизира ефективността на системата и така се формира по-добра цена за потребителя".

По въпроса за отпадането на стикерите Добрев каза, че депутатите все още обсъждат дали застрахователят да има задължение да праща до потребителя писмен вариант на договора заедно със стикер. "В случай, че има писмен вариант на стикер плюс стикер, това ще струва, примерно, около 5 лева, заедно с куриера. Дебатът е дали да се ограничим с онлайн застраховането, или да отидем още една крачка напред, като премахнем стикера и договора", обясни Добрев. От КФН са изразили притеснение пред комисията, че ако стикерът отпадне, застрахователите трудно ще могат да бъдат контролирани дали отчитат застраховките. "Това е единственият аргумент, който би ни спрял да вземем решение за отпадане на стикерите", каза още Добрев.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив