29 Март 2024, 13:43 Днес (7) | Вчера (11)

Започва поетапно отваряне на главни пътни артерии

11 Януари 2017 10:25 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 януари 2017, 10:26

117 населени места са без електрическо захранване, засегнати са 22 900 абонати

Министър-председателят Бойко Борисов участва в оперативно заседание на Националния щаб за изпълнение на Националния план за защита при бедствия в Агенция "Пътна инфраструктура", което се проведе рано тази сутрин. На съвещанието беше обсъдена обстановката от изминалата нощ и набелязани мерки за бързото и поетапно отваряне на главните пътни артерии и възстановяване на нормалния ритъм на живот в страната.

"Тази нощ премина сравнително спокойно. Спасителните екипи са реагирали на около 100-ина сигнала, свързани предимно с необходимост от извеждане на хора. От закъсали автомобили са били изведени 62-ма души, превозните средства са останали на място. Няма информация за бедстващи хора". Това заяви на регулярния сутрешен брифинг на Националния щаб директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов. Той бе категоричен, че действия се предприемат по всеки един постъпил сигнал. Най-много сигнали постъпват от областите Добрич и Бургас, по-малко от Варненска област. В останалата част на страната ситуацията е значително по-спокойна. Днес продължават съвместните усилия за възстановяване на електрозахранването и пробиване на пътищата, в които Българската армия се включва още по-активно. Ще бъдат доставяни и стоки от първа необходимост на хора, които се нуждаят от тях – уточни главен комисар Николов,

Началникът на отдел "Пътна полиция" при ГД "Национална полиция" комисар Бойко Рановски обясни, че през изминалите часове тежките произшествия са по-малко – тази нощ те са четири, при инцидент на автомагистрала "Тракия" е загинала пешеходка, която е била блъсната от товарен автомобил. "Eкипите на МВР са на местата, където е необходимо да бъде подпомогната почистващата техника или да бъдат контролирани затварянето на пътища и спазването на ограниченията за тирове", допълни той.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството (в оставка) Лиляна Павлова съобщи на брифинга след заседанието, че днес започва поетапно отваряне на главните направления за леки коли и пускане на товарните. Всички магистрали са почистени и проходими, както и повечето пътища втори и трети клас в страната, обобщи тя. В Добричка област ще се постараем до края на деня да отворим пътищата. Аналогично е в Разград, Шумен, Силистра. Бедствено е при Долни Чифлик, където помагаме на общината да се справи, уточни министърът.

В Бургаска област остава усложнена обстановката. Направлението Бургас – Слънчев бряг е отворено, но достъпът до Бургас се осъществява по обходен маршрут: Елхово-Средец-Болярово. Екипите работят за отваряне на главния път от Бургас до Петолъчката и по направлението към пътя за Варна и Ришкия проход, обясни министър Павлова.
Магистралата Варна-Шумен е отворена, както и голяма част от второкласните и третокласните пътища. В Добрич ситуацията се подобрява. Отваря се за движение пътят Добрич – Варна, а в рамките на деня усилията ще бъдат насочени към отваряне на по-малките пътища в областта. Аналогична е ситуацията в областите Търговище, Разград, Шумен и Силистра, където главните направления се отварят поетапно за движение и се пробиват и малките пътища. Забраните за тежкотоварния трафик остават валидни там, но за леките автомобили пътищата са проходими при зимни условия.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова информира, че на територията на страната 117 населени места са без електрическо захранване, засегнати са 22 900 абонати. Най-тежко е положението на територията на област Бургас, както и в Добричка област, където има скъсани електропроводи, до които достъпът е затруднен. Днес, със съдействието на ГДПБЗН, АПИ и армията, аварийните екипите ще достигнат и отстранят повредите. АЕЦ работи при нормални условия.

"През уикенда отново очакваме застудяване и валежи", каза проф. Христомир Брънзов, директор на НИМХ-БАН, по чиито прогнози се ръководи в действията си Междуведомственият щаб. Той отчете, че днес сутринта в страната има драстична разлика в температурите – от минус 15 в Западна България до минус 3 в Източна, а през следващите дни до уикенда се очаква дори повишаване на температурите от нула до плюс 3-4 градуса.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив