16 Април 2024, 22:15 Днес (11) | Вчера (10)

Не се предвижда увеличение на таксите за клиентите на пенсионните фондове

21 Февруари 2017 09:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 февруари 2017, 09:32
thinkstockphotos.com

Спешно трябва да бъде уредена законово фазата на изплащане на пенсии, алармират пенсионните дружества

"Не се предвижда повторно провеждане на стрес тестове на пенсионните фондове. Активи, които веднъж вече са проверени, няма да бъдат проверявани отново." Това обяви за БНР Даниела Петкова, член на УС на БАДДПО и председател на УС  на ПОК "Доверие" АД, по повод информацията, че Комисията за финансов надзор иска нови проверки на пенсионните фондове и застрахователите.

Петкова обясни, че "КФН в момента би искала да възложи на независим оценител да прегледа движението на проверените вече активи във втората половина на годината, защото, ако трябва тези резултати от стрес тестовете, които просто бяха оповестени на обществеността, да бъдат наистина узаконени, то те трябва да се отразят в балансовите отчети за съответната година, а балансовата година е от 1-ви януари до 31-и декември. В този смисъл в момента трябва да се извърши един такъв преглед, за да е ясно какво съответните компании трябва да оповестят в балансовите си отчети за цялата 2016-та година".

За проверката на балансите дружествата ще трябва да платят на външна одиторска фирма. Това прави препратка към идеята на КФН да се издържа самостоятелно, което означава и повишаване таксите на всички поднадзорни дружества. По този повод Петкова посочи, че "това увеличаване на разходите - било чрез плащане на независими оценители или повишаване на таксите за надзорния орган, няма да се отрази добре на по-малките пенсионни фондове, защото печалбите им може и да не им позволят да поемат такива големи разходи. Така че трябва да се пристъпва внимателно по всички тези въпроси, за да не се окаже, че те няма да могат да издържат и този пазар ще се окрупни - това би било грешка".

Въпреки плащанията, които дружествата трябва да правят, това няма да се отрази на таксите за клиентите на пенсионните фондове и те няма да няма да се увеличават, успокои Петкова.

Вчера срещата беше свързана с евентуално предстоящи промени в Закона за публично предлагане на ценни книжа, защото по закон пенсионните дружества са миноритарни акционери в публични компании. Въпросът, който трябва в най-скоро време да се уреди, е свързан с промени в Кодекса за социално осигуряване, каза Петкова и допълни: "Вчера не е ставало въпрос за промени в Кодекса за социално осигуряване, но този въпрос си стои и ние продължаваме да настояваме и съответно очакваме, че ще стартира работа, макар и на ниво създаване на проект за промени в Кодекса за социално осигуряване, уреждащи фазата на изплащане на пенсии. Неумолимо наближава моментът, в който хората ще придобият право за пенсия поради навършване на възраст и изпълняване условията за пенсиониране, а ние нямаме регламент в Кодекса за социално осигуряване как и при какви условия ще изплащаме тези пенсии. ... Този въпрос трябва да бъде уреден, за да посрещнем първите си пенсионери, в противен случай проблемът ще бъде голям". Пенсионните компании се надяват въпросът да бъде разрешен спешно от новия парламент.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8354
GBP 2.4796 2.4887 2.2900
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив