29 Март 2024, 00:51 Днес (0) | Вчера (11)

Школи ще пращат сигнали за рискови шофьори

27 Юни 2017 09:07 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 27 юни 2017, 08:49

Казват до 15 дни колко коли ще купи държавата за кормуването

Школи да сигнализират за рискови кандидати за шофьори ще е един от задължителните елементи в стратегия, по която се работи в момента. Това каза за "Монитор" зам.-министърът на транспорта Ангел Попов. Той допълни, че след като имат данни за подобни курсисти, те ще бъдат проверявани по-внимателно от ведомството.

Досега няма нито един подаден сигнал от автошколите, че някой има фалшива диплома или не може да чете и пише, посочи още Петров. Трябва да се постави условие, когато се появи рисков контингент, да ни информират, а ние ще бъдем по-стриктни при проверките им, категоричен е зам.-министърът.

В работата по стратегията ще участват и автошколите, поясни зам.-министърът. Ние отговаряме за бъдещите шофьори и отговорността трябва да е солидарна, а не само министерство на транспорта да е виновно, че някой по нерегламентиран начин си е взел книжката, коментира още той.

Очаква се документът да бъде готов до 10-15 дни. С изготвянето му ще стане ясно и колко коли ще трябва да купи държавата за провеждането на практическите изпити. Средствата за тях ще бъдат осигурени от държавния бюджет, но все още не е ясно какви точно са нуждите. След въвеждането на белите коли за провеждане на кормуването може да има минимално увеличение на таксите, които плащат курсистите за явяване на изпит.

В момента те са между 20 и 30 лв. Даже и да има повишение, то ще е съвсем леко и няма да обременени кандидат-водачите, посочи Попов.

Часовете за подготовка на водачите също може да бъдат променени. Ако на един курсист не му стигат определените по регламент часове, то трябва да се дадат допълнителни и той да се научи, а други възможности за вземане на кормуването, обясни още зам.-министърът. Относно въвеждането на белите стаи за провеждане на теоретични изпит Попов коментира, че ефектът от тях е "уникален".

По думите му само в петък са спрени два опита за измама на системата. Вместо да се яви посоченият курсист на изпита, се явява негов приятел или роднина, с неговата лична карта, обясни зам.-министърът. И уточни, че опитите са били в Плевен и Враца. Нас не ни интересува колко хора са скъсани, а че прекратихме една порочна практика, заяви Попов. Според него вече никой не може да повлияе на изпита по теория, единствено знанията на курсиста могат да окажат влияние върху неговия резултат.

Представители на автошколи и инструктори пък се събират на национална среша днес на входа на София. Целта е да се видят проблемите в сектора и да се дадат конкретни предложения за решаването им. Планира се в писмо до министъра на транспорта Ивайло Московски да бъдат изпратени обобщените искания на бранша. А дали ще има протести за виси от държавата, до такива може да се стигне, ако няма реакция на предложенията на бранша.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив