16 Април 2024, 20:19 Днес (11) | Вчера (10)

AON: Природните бедствия в света през април причиниха щети за милиарди

16 Май 2018 10:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 16 май 2018, 09:36

Само в Европа щетите са оценени на десетки милиони, а в САЩ достигнаха $2 млрд.

Големите наводнения в Гърция, Турция и България в началото на април т.г., както и лошото време, което засегна Германия, Франция и Белгия в края на месеца, причиниха загуби за десетки милиона щатски долари в Европа, сочи специализираният априлски доклад на глобалният презастрахователен посредник Aon Benfield – Global Catastrophe Recap. Докладът е от 9 май т.г. и оценява въздействието на природните бедствия, настъпили по света през април 2018 г.

САЩ
Според данните, пет отделни силни гръмотевични бури с ураганни ветрове са ударили Съединените щати през месеца, като най-силно засегнати са били  Големите равнини, Средният Запад, Югоизточната част, Средноатлантическият и Североизточният район на страната.  Почти 70 торнада, придружени със силни градушки, някои с ледени късове с големината на бейзболна топка причиниха повреди на жилищни и търговски имоти и гоеми щети на превозните средства. Щети нанесоха и аномални снеговалежи в Средния Запад и Нова Англия, докато в същото време силни засушавания причиниха големи пожари в равнините, особено в Оклахома.
Общите комбинирани икономически загуби от конвективните бури в САЩ през април достигнаха $2,3 млрд., като публичните и частните застрахователи се очаква да платят поне $1,5 млрд. по искове.

Европа
В Европа комбинацията от силни валежи и снеговалежи доведе до увеличаване на речните нива в южната част на Балканите в края на март-началото на април. Най-сериозни щети от наводненията бяха нанесени на части от Гърция, Турция и България, както и Македония. Общите икономически загуби се очаква да достигнат десетки милиони USD. Април се очерта като един от най-топлите месеци и създаде тежки климатични условия с щети в Германия, Франция и Белгия. Мощни бури в тези страни причиниха значителни загуби за селското стопанство и имуществото, като щетите се очаква да достигнат десетки милиони евро.

Светът
Природните бедствия през април нанесоха щети и на други места в света. Продължителни наводнения в Кения причиниха смъртта на най-малко 78 души и доведоха до сериозни щети на домовете, обработваемата земя и инфраструктурата. Според регионалните власти общите икономически загуби ще достигнат близо 35 млрд. кенийски шилинга ($350 млн.), от които  20 млрд. кенийски шилинга ($200 млн.) са свързани с повредената инфраструктура.
Наводнения и жертви бяха регистрирани и в Сомалия, Танзания, Етиопия и Руанда, като бяха засегнати повече от 10 000 домове.
Силният студ и сняг в Китай пък засегна близо 623 900 хектара обработваема земя. Общите икономически загуби бяха оценени на 9,38 млрд. китайски юана ($1,5 млрд.) предимно в селскостопанския сектор.
Продължителната зима в канадските провинции Онтарио и Квебек доведе до общи комбинирани икономически загуби от над $360 млн., като застрахователните загуби се очаква да надхвърлят $180 млн.
Поройни валежи над Хавайските острови доведоха до наводнения, като най-малко 532 къщи бяха повредени или унищожени. Държавното правителство е отделило $125 млн. за ремонти.
Тропическите циклони Джоузи и Кени удариха островите Фиджи. Комбинираните щети на имуществото, земеделието и инфраструктурата бяха оценени на повече от $10 млн.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8354
GBP 2.4796 2.4887 2.2900
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив