18 Април 2024, 21:36 Днес (11) | Вчера (11)

Украйна запорира активи на „Газпром“ в Холандия

05 Юни 2018 15:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 юни 2018, 14:15

„Нафтогаз“ посочва, че шест от 7-те дъщерни компании на „Газпром“ в Холандия отказали да сътрудничат на съдия-изпълнителите

Украинската национална газова компания обяви днес, че холандски съд е одобрил запориране на акции на "Газпром" в подразделения на руската компания в страната, като стъпка за събирането на $2,6 млрд. присъдени от международен арбитраж, предаде АФП, цитирана от БНР.

Това става, след като миналата седмица "Нафтогаз" запорира в Швейцария акции на "Газпром" в "Северен поток" - газопровод по дъното на Балтийско море, доставящ руски газ в Германия, при прилагане на решение на Стокхолмския арбитражен съд.

"Холандски съд одобри искането" за запор на акции и дългове, притежавани от дъщерни компании на "Газпром" миналата седмица, се посочва в съобщение на "Нафтогаз". В него се посочва, че акциите и дълговете не могат да бъдат прехвърляни без одобрение на съд.

"Нафтогаз" посочва, че шест от 7-те дъщерни компании на "Газпром" в Холандия отказали да сътрудничат на съдия-изпълнителите, но това не оказвало влияние на валидността на запора.

Тъй като "Газпром" отказва да приеме решението на арбитража от февруари за изплащане на $2,6 млрд., украинската компания се обърна към съдилища в различни страни, които да замразят активи на руската компания с цел да я принуди към спазването му.

В спора "Газпром" и "Нафтогаз" взаимно искаха една от друга десетки милиарди евро по 10-годишен договор, подписан от Украйна през 2009 г., след като руската компания спря доставките в средата на зимата.

"Газпром" повиши цените за "Нафтогаз" след руската анексия на Крим през 2014 г. и се опита да наложи клаузи, с които украинската фирма трябва да плаща за минимално количество газ, дори когато не е доставен.

Руската компания обжалва решението на арбитражния съд за $2,56 млрд., но "Нафтогаз" смята, че то е приложимо. "Газпром" отказва и да поднонови доставките за "Нафтогаз", както постанови съдът.

Русия се опитва от години да заобиколи Украйна при доставките на газ за Европа, включително със "Северен поток" и "Турски поток".

В същото време ЕС увеличава натиска над Русия, за да осигури транзитиране на определени количества на газ през Украйна, като германският канцлер Ангела Меркел постави въпроса при визитата си в Русия миналия месец, докато продължава работата по удвояване на капацитета на "Северен поток".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив