20 Април 2024, 00:56 Днес (0) | Вчера (10)

Обмислят въвеждане на задължителна здравна застраховка от 12 лева месечно

11 Септември 2018 14:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 септември 2018, 09:42

Ще покрива лечение над 700 лева

Правителството обмисля въвеждането на задължителна здравна застраховка. Нейната цена ще бъде 12 лева на месец и тя ще бъде въведена с цел доплащане за медицински услуги на стойност над 700 лева. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов в студиото на Нова телевизия по повод разходването на парите в здравеопазването.

Моделът, който теоретично се обсъжда, Горанов обясни по следния начин: "Идеята е пациент да не доплаща над 700 лева, а над 700 лева да се активира застраховката, заради която са тези 12 лева на месец и тогава да не се налага доплащане от пациента". Горанов посочи, че идеята е на етап обсъждане, но дали този модел ще види бял свят, не може да се каже отсега. Въпросът се обсъжда от съсловни, пациентски организации, здравни експерти от министерството и др. експерти и се очаква да бъде представен до края на септември.

Финансовият министър подчерта, че няма да допусне увеличение на здравната вноска без да има ясен отговор на въпросите за харчовете и контрола в системата.

Припомняме, въпросът за промени в здравеопазването беше коментиран лятото и от здравния министър Кирил Ананиев, който в края на месец юни т.г. посочи, че ще предложи два алтернативни модела за бъдещето на здравеопазването в България. "Всички сме единодушни, че настоящият здравноосигурителен модел не може да продължава да се прилага в бъдеще. Има нужда от промяна на модела", коментира тогава здравният министър. Ананиев настоя, че новият модел трябва да гарантира по-добро здравеопазване за българските граждани, а не просто оптимизиране и ефективно използване на разходите.

Народните представители задължиха здравния министър в срок до 30 септември да представи за обсъждане в Комисията по здравеопазване към Народното събрание концепция за развитие на здравното осигуряване и за секторни реформи в системата на здравеопазването с конкретни цели и срокове за изпълнението им. Концепцията трябва да бъде представена след проведено широко обществено обсъждане с всички заинтересовани страни, резултатите от обсъждането ѝ също трябва да бъдат предоставени на ресорната парламентарна комисия.

Междувременно днес бившият и настоящият председатели на Българския лекарски съюз – д-р Цветан Райчинов и д-р Иван Маджаров, посочиха пред БГНЕС, че се прави опит да се прокара неясен нов модел на здравно осигуряване, който ще натовари всеки един българин и финансовата тежест ще падне на цялото население.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив