20 Април 2024, 11:13 Днес (0) | Вчера (10)

Munich Re: Климатичните промени може да оскъпят застраховането

22 Март 2019 15:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 март 2019, 17:44

Презастрахователят предупреди, че увеличаването на премиите може да се превърне в социален проблем

Световният презастраховател Munich Re предупреди, че промените в климата може да направят недостъпни застраховките за обикновените хора. Германският презастраховател посочи, че има връзка между глобалното затопляне и калифорнийските горски пожари, "изпепелили" 24 милиарда долара на застрахователите.
Според Ернст Раух, главен климатолог в Munich Re, "ако рискът от горски пожари, наводнения, бури или градушки расте, единственият устойчив вариант е коригиране цените на риска. В дългосрочен план това може да се превърне в социален проблем". Достъпността до такива застраховки ще стане критична, защото хората с ниски и средни доходи в някои региони няма да могат да си позволят застраховката.
Анализът на презастрахователя показва, че 20-те най-силни горски пожари в Калифорния от 30-ти години на минали век до днес са възниквали в години, характеризиращи се с необичайно високи летни температури и изключително засушаване между май и октомври.
Сравняването на данните от наблюденията на климатичните модели води до извода, че пожарите са в пряка връзка с изменението на климата. Това от своя страна се явява предизвикателство пред застрахователите при управлението на риска.
Според Никола Жанмар, началник отдел "Лични застраховки, общо застраховане и макроикономика" в Insurance Europe, ефектът от повишаването на премиите може да се окаже заплаха за социалния ред. "Секторът е загрижен, че продължаващото глобално повишаване на температурите би могло да направи все по-трудно предлагането на достъпна финансова защита, каквато хората заслужават", каза той.
В САЩ презастрахователната компания вече е коригирала застрахователните премии в райони като Флорида, подложени на урагани. И в Европа премиите се адаптират в региони, изправени пред нарастваща заплаха от тежки конвективни бури, предизвикани от глобалното затопляне. Такива райони, например, са части от Германия, Австрия, Франция и Югозападна Италия.
От 2001 година насам Munich Re изготвя климатични модели, базирани на увеличената интензивност на калифорнийските горски пожари, месечните метеорологични данни и финансовите загуби от бедствията. Според анализа, средните годишни загуби от пожарите са били от порядъка под 5 млрд. долара до 2017-2018 г., когато са скочили с повече от 20 млрд. долара, което според Munich Re, се дължи и на глобалното затопляне.
Досега нито един застраховател не е свързвал директно пожарите с изменението на климата, въпреки че доклад на  Lloyds за супербурята Санди пред 2014 г. установява, че повишаването на морското равнище, свързано с глобалното затопляне, е довело до увеличаване на загубите в Манхатън с 30%.
Учените-климатолози обаче смятат, че свързването на екстремните метеорологични събития с изменението на климата е по-ясно при климатичните модели, отколкото при отделните бедствия.
Пол Фишър, бивш координатор в Bank of England по въпросите на изменението на климата, и сътрудник в Института за устойчиво развитие на Кеймбридж, подчертава, че като цяло не може заради едно събитие да се твърди, че то е резултат от изменението на климата, но е вероятно повече такива събития да натежат при оформяне на твърдението. Ако застрахователите стигнат до заключението, че климатичните промени са важен фактор при застрахователните събития, това ще накара компаниите да обмислят внимателно ценообразуването и наличието на подобни застрахователни полици, коментира още той. Също така подобно твърдение може да има отглас и при съдебните дела за отговорността на компаниите от въгледобивния отрасъл и за последиците от глобалното затопляне.
Д-р Бен Калдекот, директор на програмата за устойчиво финансиране към Оксфордския университет, заяви: "Директорите на компаниите в крайна сметка ще бъдат държани отговорни за възможните загуби, свързани с климата, и спешно ще трябва да преразгледат позициите си, за да избегнат съдебни спорове".
Munich Re е една от десетте застрахователни компании, които се отказаха от застраховане и инвестиции във въгледобива. Въпреки това, компанията все още има някои инвестиции в газовата и петролна промишленост.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив