24 Април 2024, 20:08 Днес (12) | Вчера (6)

Ксероксът и климатикът ни разболяват в офиса

12 Юли 2019 09:00 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 юли 2019, 08:44

Електромагнитните излъчвания предизвикват нужда от свръхдоза кафе

Озонът, който повечето хора смятат за синоним на чист въздух, всъщност е отровен газ. Големите копирни машини в офисите пръскат озон и ако помещението няма добра вентилация, хората го вдишват. "Това е един от рисковете за здравето, заедно с климатиците, които са инкубатор на бактерии и вируси", коментира Огнян Атанасов, национален секретар на КНСБ и автор на книга за безопасните условия на труд, пише в. Монитор. Според него най-опасни са централните климатици, тъй като те се чистят по-рядко и в тях се наслоява фин прах, развъдник на всякакви акари. Обикновено това се случва, когато климатикът е спрян известно време, прахът се натрупва и при пускането му, микроорганизмите излитат в атмосферата на офиса. Мастилото от тонерите не е толкова опасно, но за служителите, които непрекъснато са в контакт с него съществува известен риск от алергични състояния на кожата, уточни експертът.
Другите проблемни места в офиса са настилките, тъй като в немалко помещения подът е постлан с мокет. Там също се загнездват всякакви микроорганизми." Алергените в офиса са повече от тези в дома", категоричен е Атанасов. Почистването с евтини препарати също носи риск за здравето, твърдят експертите. Формалдехидът, с чиято миризма в болниците сме свикнали, е канцерогенен. Този химичен елемент е един от 100-те записани в европейските директиви за безопасни условия на труд, определени като канцерогени и мутагени. Бензоли, феноли, както и формалдехидът са част от елементите, които макар и в малки количества се съдържат в някои от вещите и предметите на работното място.
На първо място обаче е азбестът. Той е посочен като канцероген №1. Не е представен в евродирективите за вредни вещества на работното място, тъй като за него има отделна директива. По-голяма част от професионалните ракови заболявания са последствие от употребата на азбест в миналото. Евродирективата "Europe – 2023 – Asbestos Free” ни задължава той да бъде премахнат от средата, която ни заобикаля до 2023 г..
У нас азбест се съдържа на много места, като например в окачените тавани, които се поставяха в много от служебните помещения. Съдържа се в малки количества в някои видове изолации, най-вече на покривите. "У нас има само две лицензирани фирми за премахване на азбест, а той не е толкова опасен, когато се пресова, отколкото когато се реже", уточни Атанасов.
"Най-старата директива, още от 1999 г. на Международната организация на труда, която е отразена и в европейските документи е тази за лъченията", обясни още Атанасов. Изискванията, заложени по онова време са екранът на компютъра да е на нивото на очите, клавиатурата да е отдалечена на 45 см от погледа, да се ползват протекторни очила и др. Някои вече са отпаднали, защото технологиите са напреднали и част от рисковете са елиминирани. В големи мултинационални компании дори се договаря, служители да получат специалните очила за компютър, които може да са от 50 до 300 лева, в зависимост от възможностите на фирмата.
"Електромагнитните излъчвания могат да се измерват, но това се прави много рядко у нас", обясни Огнян Атанасов. Когато те са извън нормите могат да предизвикат хронично главоболие, системна тревожност и дори остра нужда от свръх доза кафе. Според специалистът по безопасни условия на труд, обаче и най-обикновените контакти могат да произведат инцидент с тежки изгаряния, затова те трябва да се замерват редовно.
Най-честите оплаквания на офисните работници обаче са алергиите и заболяванията на дихателните пътища. Вирусните заболявания, които циркулират от октомври до април в затворените пространства на служебните помещения са редовната причина за отсъствия от работа.
Част от раковите заболявания доказано се свързват с професионалните задължения. На второ място са болестите на кръвоносната система, сочи статистиката. Влошаването на кръвообращението се предизвиква от часовете прекарани в седнало положение. Това предизвиква натрупване на кръв в краката и стъпалата, което на свой ред води към разширени вени, подути стъпала и дори тромбоза. Хората, които прекарват повече от 23 часа седмично седнали се излагат на риск от сърдечно-съдови заболявания. Повишават се кръвното налягане и нивото на холестерола. Развива се и склонност към диабет. Застоят на кръвта в таза увеличава рискът от рак на дебелото черво.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив