29 Март 2024, 08:15 Днес (0) | Вчера (11)

ЗК "Лев инс": От години застрахователи алармират за измами в чужбина

02 Август 2019 14:38 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 2 август 2019, 15:01

Според ръководството на компанията няма опасност страната ни да бъде изключена от международната система „Зелена карта“

Застрахователна компания "Лев инс" е сигнализирала компетентните институции за застрахователни измами в Италия в опит за източване на български застрахователи, като предявените претенции възлизали на десетки милиони евро. Това съобщиха на пресконференция днес от ръководството на дружеството, предаде БТА. Застрахователят засякъл такива опити за измами в Италия в периода 2012 - 2015 година и отказал да плати. Измамата, засечена от застрахователя, се състояла в изфабрикувани  документи от медицински лица за наранявания, свързани с пътни катастрофи с участието на български автомобили, при които се искало българският застраховател да изплати щетата на пострадалия. В измамата били използвани и лични данни на лица, загубили личните си документи. Също така адвокати завеждали дела за претенции без знанието на лицата, от чието име искали обезщетение. На по-късен етап гражданите, които  разбирали, че данните им се използват, заявявали пред нотариус, че никога не са присъствали на пътен инцидент, не са участвали или виждали такъв, както и че нямат претенции към застрахователното дружество.
От компанията алармирали още през 2016 г. МВР, прокуратурата, КФН, Националното бюро на българските автомобилни застрахователи и европейските органи.  След сигнал и до италианските власти последвали арести на магистрати, лекари и адвокати по случаи със застрахователни измами, коментират от дружеството. Днес те заявиха, че и други български застрахователни дружества също се оплакали от измами в чужбина, но, по думите на ръководството на "Лев инс", у нас проблемът бил неглижиран. Сега обаче новото ръководство на българсото бюро "Зелена карта" има волята да се справи с проблема.
Изпълнителният директор на "Лев инс" Павел Димитров коментира, че вчера е излязъл доклад след направен одит на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи за заведените при него претенции. В доклада се посочвало, че има извършени нарушения и има наличие на много недоказани претенции, които били стотици. За тези претенции нямало никакво доказателство, но се искало обезщетение. Според ръководството на компанията няма опасност страната ни да бъде изключена от международната система "Зелена карта", предава БНР. Мониторингът на бюрото "Зелена карта" изисква общ презастрахователен договор за сектора, който да бъде разпределен пропорционално между компаниите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив