28 Март 2024, 13:44 Днес (7) | Вчера (12)

АБЗ: Обезщетенията при ПТП ще са по-големи с новата методика. НПО: Ще са по-малки

12 Август 2019 13:54 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 август 2019, 16:16

Според Константин Велев новата методика няма да доведе по оскъпяване на застраховката „Гражданска отговорност“

Асоциацията на българските застрахователи и Гаранционният фонд представиха днес в София новата методика за размера на обезщетенията за имуществени и неимуществени вреди при пътни катастрофи. Методиката е разработена от външната консултантска фирма "Ейч Ел Би България", която спечели процедурата в състезание с още една компания.
Новата методика има за цел да изработи обществено приемливи критерии за определяне на тези щети и ефективен и справедлив механизъм за остойностяване на вредите, които човек или негов близък роднина може да получи при пътна катастрофа, посочи Константин Велев, председател на Асоциацията на българските застрахователи. Новата методика е базирана на два модела – основно на испанския, към който се добавят заемки от френския. Иначе са взети предвид практиките в 7 страни с ктонтинентална правна система: Великобритания, Германия, Гърция, Испания, Италия, Румъния, Франция.
Испанският модел се базира на задължителни предварително изготвени таблици с обезщетения за вреди, които обвързват съдилищата, а френския модел се основава на неофициални, но индикативни за съда таблици и номенклатури. И в двете страни, както и у нас, се прави разграничение между имуществени и неимуществени вреди. За разлика от посочените две страни обаче, у нас претенциите за изплащане на обезщетения за имуществени вреди са чувствително по-малко от неимуществените, коментират застрахователите. Розалина Градинарова и Христо Христов от консултантската фирма представиха проекта.

Какво предлага методиката?

Първо, новата методика въвежда точкуване на обезщетенията. Какво означава това? Обезщетенията ще се изчисляват на база брой точки, което събира дадената вреда. Една точка е равна на една минимална работна заплата за съответната година.
Второ, обезщетенията ще бъдат двукомпонентни, като при изчисляването им ще бъдат оценявани и имуществените, от една страна, и неимуществените вреди, от друга. За всеки вид са предложени отделни методи за изчисления и остойностяване.

При имуществените вреди (като разноски за: лечение, специални средства и храни, домашни грижи, пригаждане на жилище или автомобил) се запазва досегашната практика за обезщетяване само при доказване с безспорни документи. За разлика от испанския подход, където са установени определени  лимити  за  предвидими  разходи  за  бъдеща здравна  помощ, протези и ортези, рехабилитация в домашни условия и в амбулатория, към момента  според застрахователите е правилно следването  на  установената практика. Предстоят реформи в здравноосигурителната система и включването  на  застрахователите като  част  от  нея.  След  постигането  на яснота относно модела, който ще бъде избран, би могло Методиката да се доразвие в тази си част.

При имуществени вреди, които представляват пропуснати ползи на пострадалото лице (като например загубата на доход) или на наследниците на починалото лице (загуба на издръжка) ще бъде прилаган испанският модел, който почива на актюерския подход и стандартните актюерски оценки за този вид вреди. Oбeзщeтeниятa тук щe ce изчиcлявaт пo различни критерии, ocнoвният от които e дoхoдът нa зaгинaлия. Така наследниците на лицaта, които са имали пo-виcoк дoхoд, рeaлнo щe пoлучaвaт и пo-виcoкo oбeзщeтeниe. Обезщетението  може  да  се изплаща  разсрочено  (на  интервали  от  36 месеца) и статусът на пострадалото лице да се преразглежда на всеки три години,  като  в  зависимост  от  това  се може  да  се промени размерът  на месечните плащания.

При неимуществените вреди на пострадалото лице ще бъде прилагана испанско-френска комбинация и изработена класификация на травматичните увреди и точкова система за оценяване.

Неимуществените вреди при смърт ще бъдат разделени на основни вреди; особени вреди, като смърт на бременна жена или смърт на единствен родител или на двамата родители на непълнолетно дете, при които ще бъдат прилагани коригиращи фактори за допълнително увеличаване на обезщетението; вреди от изключителен характер, например, ако родител е бил принуден да гледа смъртта на детето си, при които размерите на обезщетенията се доближават до тези във френската практика.

Конкретни примери

Председателят на АБЗ Константин Велев  коментира, че с новата методика изплатените обезщетения ще бъдат по-високи от присъжданите до момента от съдилищата.
Той даде следните примери:
- При лека травма: Събитие от 2018 г. - 75-годишен мъж с охлузни рани на главата, гръдния кош и гръбначния стълб вследствие на ПТП. Получено обезщетение - 2000 лв. За същото събитие през 2020 г. по новата методика ще бъдат изплатени 4480 лв.
- При тежка травма: Събитие от 2015 г. 31-годишен мъж с ампутирана лява ръка вследствие на ПТП. Изплатени 150 хил. лева, а по новото изчисление през 2020 г. биха били платени 235 241 лв. за неимуществени и имуществени вреди. Неимуществените вреди са изчислени на база 120 точки или 120 минимални заплати, а имуществените като процент неработоспособност от годишния доход.
- При политравма: Събитие от 2014 г. 20-годишен младеж с ампутация на ляво ходило, открито счупване на кости, мозъчно сътресение, разкъсни рани и пр. При изплатени 250 хил. лв по новата методика биха били платени 320 хил. лв. през 2020 г. пак по комбинираното изчисление имуществени-неимуществени вреди.
- Единственото намаление на обезщетението е фиксирано при смърт: Събитие от 2018 г. Мъж на 39 г. с наследници съпруга и две малки деца. При платени 240 хил. лв. обезщетението би намаляло на 323 337 лв.

Според юристи от неправителствените организации обаче, новата методика ще намали сериозно размерът на обезщетенията както за пострадали, така и при смърт на пътя. Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи подчерта, че по новите предложения обезщетенията за смърт ще станат от 2 до 4 пъти по-ниски в сравнение със съдебните практики сега. Той добави, че максималното обезщетение при смърт на пътя, което ще се изплаща на близки родини, ще бъде 80 000 лева.

Обезщетенията при смърт на пътя на далечен роднина запазват таван от 5000 лева.

От АБЗ обявиха, че в началото на месец септември ще има кръгла маса по новата методика, на която могат да бъдат внесени мнения и предложения. Предстои и обществено обсъждане на проекта, който не бил крaeн вaриaнт, a oтпрaвнa тoчкa зa диcкуcия. След като се постигне консенсус от всички заинтересувани страни, методиката ще бъде приета и ще влезе в практиката като Наредба, приета от КФН. Дотогава видът й може да бъде силно изменен от първоначалните предложения.

Според Константин Велев новата методика няма да доведе по оскъпяване на задължителната автомобилна застраховка "Гражданска отговорност". "Отражението на методиката върху щетимостта няма да бъде толкова скоро във времето, затова не очакваме ръст на премиите", обоснова се Велев. Той добави в Асоциацията има известни различия между компаниите по някои критерии в методиката, но като цяло има консенсус по документа.

Светла Несторова изрази надежда, че ако методиката бъде възприета и се докаже, може да бъде пренесена и при обезщетенията по други застрахователни продукти.

Проектът на методиката е публикуван на интернет страницата на Гаранционния фонд.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив