20 Април 2024, 13:14 Днес (0) | Вчера (10)

Еврохолд: Приемаме решението на КЗК като позитивна оценка за финансовата ни мощ

25 Октомври 2019 08:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 24 октомври 2019, 19:10

Холдингът ще изчака решение на надзорния съвет на компанията за по-нататъшните стъпки по сделката и за развитието на инвестиционната си стратегия в енергийния сектор

"Еврохолд" коментира постановената забрана за концентрация от страна на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) по сделката за придобиването на бизнеса на ЧЕЗ Груп в България.  "Еврохолд" оценява високо усилията на КЗК да извърши задълбочено проучване на придобиването за рекордно кратък срок - 10 работни дни. Холдингът вярва, че до решението е достигнато след внимателен прочит и задълбочен анализ на всички факти и обстоятелства, се казва в нарочно съобщение. От "Еврохолд" посочват, че приемат решението на КЗК като позитивна оценка за финансовата мощ на холдинга и като потвърждение за възможностите на компанията да реализира мащабни придобивания. Това е още един аргумент холдингът да продължи да следва своята стратегия за развитие.
Решението на КЗК несъмнено допринася за това всеки настоящ или бъдещ инвеститор в българската икономика (купувач или продавач) да има необходимото доверие в българския регулатор и по този начин да има пълна прогнозируемост на инвестиционните си планове.
Като публична компания, Еврохолд ще изчака решение на надзорния съвет на компанията за по-нататъшните стъпки по сделката и за развитието на инвестиционната си стратегия в енергийния сектор.

От холдинга посочват още, че са доказали, че може успешно да структурират придобиването на бизнеса на ЧЕЗ в България и да управляват отговорно активите на придобитите дружества. "По проекта работи международен екип от над 100 експерти. За финансирането на сделката беше осигурен капитал от две глобални инвестиционни банки. При така планираната инвестиция в придобиването на компаниите на ЧЕЗ, в това число цената на сделката, изкупуването на миноритарните дялове, изплащането на задълженията на придобиваните дружества и инвестиционната програма за тяхното развитие, в България щяха да постъпят над 500 млн. евро", посочват от "Еврохолд".

Припомняме, в рамките на холдинга беше формиран енергиен борд, съставен от български и международни енергийни експерти, които разработиха стратегия за развитие. Стратегията беше представена публично по-рано този месец в централата на Еврохолд в София пред експерти, анализатори и медии.

Пред NOVA от ЧЕЗ-Прага изразиха остра позиция, в която подчертават, че  българската държава блокира продажбата за втори път. допълват, че  "Еврохолд” е уважаван международен инвеститор, а  завършването на сделката в такава "непредсказуема среда е голямо предизвикателство” . Компанията е готова да използва всички законни средства срещу решението и дори да подаде иск в международен  арбитраж.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив