28 Март 2024, 16:59 Днес (10) | Вчера (12)

Синдикати и работодатели в остър спор дали да се плаща първият ден от болничния

15 Ноември 2019 13:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 15 ноември 2019, 15:39

Бизнесът: Ако се ограничат безобразията с болничните, ще имаме 1 млрд. БВП повече

"Предложението първият ден от болничния да е за сметка на боледуващия ще доведе до ограничаване на кражбите и до увеличаване на доходите на хората. Когато не крадеш от колегата си, това което той е изработил – ще го получи в пълен размер." Това заяви председателят на АИКБ Васил Велев в студиото на Нова телевизия. "Наполовина ако се ограничат тези безобразия, ще имаме 1 млрд. БВП повече и 300 млн. повече за заплати. Работникът ще получи четирикратно повече, отколкото ще загуби за този един ден", каза още той.
"В това разсъждение със сигурност има и верни елементи, но то има една сериозна слабост. Тя е, че според това предложение всички болнични са фалшиви. Иначе, че има такива – няма съмнение", коментира президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.
"Синдикатите трябва да решат кого защитават – дали тези които крадат, симулират и отиват за гъби с фалшив болничен или тези, които са коректни, съзнателни и идват на работа", посочи Велев.
"Средният болничен догодина ще бъде 35 лв. Средно едни човек веднъж няма да ги получи и средно един човек ще получи 136 лв. повече от това, че ще се работи и от това, че няма да го окрадат други, които се правят на болни. Това са сметките", каза още той.
"Виновни са тези, които издават фалшиви болнични. Трябва да понесе отговорност и този, който внася такъв фалшив лист. Нека помислим как да накажем тези хора. Защо трябва да наказваме някой, който не е виновен за това?", коментира от своя страна Манолов.

Болничните са нараснали с 50 на сто само за 5 години, като ситуацията е кризисна, заяви в сутрешния блок на БНТ шефът на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова. През последните години се отчита скок в броя издадени болнични от 13 млн. през 2013 г. на около 18 млн. през тази, заяви Даниела Дариткова. Тя уточни, че изплатените средства скачат от 313 млн. на 632 млн. лева. Дариткова каза още, че в много европейски страни има период на изчакване даже до 7 дни.
Болничните скараха и управляващи и опозиция.  БСП и ДПС обявиха, че няма да приемат и подкрепят предложението на управляващите.

Междувременно работодатели и синдикати излязоха с декларации.

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) излезе със становище, в което се казва, че работодателите убедено подкрепят тази мярка, която ще има за резултат ограничаване на пандемичното разрастване в последните години (от 2012 г. насам) на злоупотребите с болнични листове (2 пъти като брой и 3 пъти като разходвани средства). От АИКБ обръщат внимание, че в повечето страни членки на ЕС има период на изчакване, а във всички страни членки от Южна Европа този период е от три дни. Анонсираното решение на коалиционния съвет, макар и недостатъчно радикално, ще има положително и дисциплиниращо отражение върху обема на злоупотребите с болнични листове и върху ръста на доходите на работещите и незлоупотребяващи с болнични работници и служители, посочват от АИКБ.

И Българската търговско-промишлена палата (БТПП) обяви, че подкрепя предложението. Според организацията, работодателите не трябва да се товарят с нито един ден болнични. "Различните варианти, които сме предлагали, все още са актуални – постепенно намаляване на разходите на работодателите и прехвърлянето им изцяло към бюджета на ДОО", подчертават от БТПП. Оттам допълват още, че неизплащането на първия ден от болничния е важна мярка по пътя към усъвършенстване на цялостната дейност във връзка с тях, "при очевидните затруднения или нежелание от контролните органи за справяне с проблема". Това е позната и работеща практика и в други страни. Задължително е след една година от прилагането да се направи оценка на въздействието на този нормативен акт. "Готови сме след това да обсъждаме други предложения и варианти за борба с злоупотребите с болнични листове", коментират от палатата.  Те настояват да се изостави практиката да се плащат болничните от работодателя, защото той е направил необходимите вноски.
Що се отнася до увеличаване на минималната пенсия, то трябва да се подхожда много внимателно. "Първо: трябва да се осигурят средства, защото е огромен броят на лицата, на които трябва да се увеличи пенсията. Второ: трябва да се обърне сериозно внимание по отношение на приближаването на  разликата между реалните пенсии за трудов стаж и възраст и тези пенсии, които се изплащат, без да са направени необходимите осигурителни вноски през годините. По този начин се дестимулира пенсионното осигуряване на гражданите, особено на тези, които се самоосигуряват", посочат от БТПП. Организацията призовава да се премине от допълване на бюджета на НОИ от хазната към вноски от страна работещите и работодателя и в публичната сфера. Моментът за въвеждането им заедно с увеличаването на заплатите би бил подходящ.

В същото време синдикатите остро възразиха срещу предложеното на коалиционния съвет. В обща декларация двата синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа" посочват, че ще направят необходимото предложението да не стане реалност. "С обявената цел – да се пресече практиката за издаване на фалшиви болнични, реално на всички работещи българи се казва, че са престъпници", според президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Изчисленията показват, че трите дни болничен струват 160 млн. лв. и ако първият ден не се плаща, бизнесът ще спести 60 млн. лв. Част от тези пари се получават от майки, които гледат своите болни деца, посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров.
Синдикалистите определиха предложението като изключително необмислено, недалновидно и опасно. Ася Гонева от КНСБ предупреди, че ефектът от решението може да е обратен – след като първият ден не се плаща, личните лекари ще започнат да пишат не три дни, а седем, например. Така икономиката ще реализира големи загуби.
Двете конфедерации обявиха, че съвместно с работодателските организации е договорено предложение, което вече е връчено на изпълнителната власт - първите три дни болничен да се върнат в НОИ. То не ощетява никого. Болничните са осигурителен риск, плаща се вноска за това и нормалното и естествено място за изплащането му е осигурителната система, обясни Манолов.
Президентите на двете конфедерации напомниха, че плащането на първите три дни от болничния бе прехвърлено към работодателите през 2010 г. като част от приет тогава пакет от антикризисни мерки.

И работодатели, и синдикати искат спешна среща с премиера.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив