28 Март 2024, 18:15 Днес (11) | Вчера (12)

Удължават срока за плащане на сметките за ток

16 Март 2020 16:46 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 16 март 2020, 16:48

На ВиК операторите са дадени указания за това потребителите да могат сами да направят отчет на водомерите си и да ги съобщят по телефона или онлайн

Заради извънредното положение срокът за плащане на сметките за ток се удължава и става 20 дни. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на брифинг в Министерския съвет, предаде Дарик. Тя обяви, че трите електроразпределителни дружества отменят всички планови ремонти по мрежата. Прекъсвания на тока ще има само при евентуални аварии и работата по тяхното отстраняване. Освен това, екипи на ЕРП-тата ще проверяват дали агрегатите за резервно захранване на болниците са в изправност. Петкова призова българите да задават въпросите, които ги вълнуват, на посочените на сайтовете на ЕРП-тата телефони и имейли за връзка.
"Работата в центровете за разплащания се преустройва. Помещенията ще бъдат редовно дезинфекцирани и в тях ще се допускат ограничен брой хора", каза още министърът.
Тя коментира и идеята за налагането на мораториум върху плащането на сметки. "Популизмът може да стане по-страшен от вируса. Това е рискова стъпка, която ще доведе до сериозно напрежение и междуфирмена задлъжнялост. След месец-два битовите потребители ще имат да плащат няколко сметки накуп", категорична бе Петкова.
"Дали сме указания на ВиК операторите да преустановят снемане на показанията на водомерите на битовите абонати с цел намаляване на контактите”, заяви регионалният министър Петя Аврамова. И уточни, че мярката ще е в сила до 29 март.
На ВиК операторите са дадени указания за това потребителите да могат сами да направят отчет на водомерите си и да ги съобщят по телефона или онлайн. Където няма самоотчет, ВиК операторите ще могат да залагат служебни резултати, съобразени с отчетите от предишни периоди.
Що се отнася до заплащането, от министерството препоръчват на потребителите да използват електронен път. До касите пък ще има пропускателен режим, за да не се струпват много хора. Помещенията ще се дезинфекцират, а служителите ще бъдат оборудвани с предпазни средства. Всички електронни услуги на регионалното министерство ще бъдат изпълнявани, като ще се заложи на електронен обмен на информация, обясни министър Аврамова.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив