28 Март 2024, 17:02 Днес (11) | Вчера (12)

Д-р Мими Виткова: Мерките в цяла Европа закъсняха

20 Март 2020 08:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 20 март 2020, 10:59

Д-р Виткова изтъкна, че е привърженик на по-строг контрол на спазването на мерките, въведени с извънредното положение

"Мерките в цяла Европа закъсняха. Подцени се ситуацията  - както да се подготви населението, така и да се подготви здравната система". Това каза пред БНР д-р Мими Виткова - председател на УС на Лицензираните дружества за доброволно здравно застраховане и бивш министър на здравеопазването. По думите ѝ и производството на редица материали за предпазване от заразата е трябвало да бъде подготвено.
Според нея мерките в България в последните две седмици са адекватни, но в периода от декември, когато се видя какво става в Китай, до сега е изгубено времето за подготовка.
Д-р Виткова коментира в предаването "Нещо повече", че контролът на хората, неспазващи ограниченията, е труден, защото не се знае кой от къде се е върнал, за да бъде проследяван и посочи, че в някои райони, където се знае, че масово населението работи в чужбина, сега улиците са пълни - хората са се върнали. Според нея страната ни е в началото на епидемия точно заради това, че много хора, завърнали се от чужбина, са под карантина, която е въпрос на тяхното съзнание, а няма административен контрол.
"Мерките на национално ниво са адекватни, но на местно ниво реализацията им е недостатъчна", категорична беше тя и добави, че карантината има своя ефект, това се вижда като потвърждение на практиката.
Д-р Мими Виткова изтъкна, че е привърженик на по-строг контрол на спазването на мерките, въведени с извънредното положение в България.
По думите ѝ очакването, че по-топлото време ще прекъсне разпространението на вируса може да бъде оборено с наблюдението, че в Иран, където времето е много по-топло от тук, заразените с коронавируса са в такива мащаби и епидемията не стихва. Експертите не са категорични, че температурата ще повлияе на вируса.
Китайски учени твърдят, че трябва да се изследва дали вирусът, който е в Италия, е идентичен 100% на вируса, който беше в Китай, или става дума за някаква негова мутация, посочи д-р Виткова.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив