29 Март 2024, 03:08 Днес (0) | Вчера (11)

243-ма вече са заразените с COVID-19 у нас, искат удължаване на мерките до 12 април

26 Март 2020 08:59 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 март 2020, 09:07

Предлагат да има карантина за абсолютно всеки един, пристигащ от чужбина, независимо от дестинацията

От снощи досега има 1 положителна проба. Така за денонощието стават 23 души. Общо 243 са вече случаите на коронавирус у нас. Това заяви ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски, началник на Оперативния щаб, на редовния брифинг, даван всеки ден във ВМА, предаде Дарик. Последният регистриран случай е от София. Той не е настанен в болница.

Ще предложим на здравния министър да удължи срока на мерките, които изтичат утре, до 12 април. Единствено се разширява терена на посещение - става дума за колекторските фирми за събиране на сметки. Другото предложение ще е да има карантина за абсолютно всеки един, пристигащ от чужбина, да отпадне поименното изброяване на страните, откъдето пристигат български граждани или чужденци, заяви Мутафчийски. Така чужденците трябва да знаят, че 14 дни трябва да бъдат под карантина и да заявят къде ще прекарат задължителната си карантина.

Ген. Мутафчийски пак повтори кои са симптомите на коронавирус – главно задух ("все едно някой е седнал върху вас"), силно притискане на гърдите, висока постоянна температура над 38 градуса, посинели устни.

Той е категоричен, че всички хора с респираторни заболявания трябва задължително да се тестуват. "Вирусът има вътрешна циркулация. През вчерашния ден сме взели 350 проби", уточни председателят на оперативния щаб.

Ген. Мутафчийски обясни, че вече има голям наплив от дарения. "Имаме дарители на много места. Ние ги призоваваме да превеждат в дарителската сметка в Министерството на здравеопазването", каза той и допълни, че има заявка за дарение от 1 милион лева от частно лице.

"Маските трябва да се поставят на болни лица, защото по този начин се предотвратява при кихане и кашляне те да разпространяват аерозол, в който има вируси. За здрави лица се изискват маски с много висок клас на защита, когато са за медицински персонал, който работи непрекъснато в такава рискова среда. За останалите граждани, ако се чувстват сигурни по този начин, могат да носят маски, но трябва да знаят, че не са защитени 100%, по-скоро е за собствено успокоение. Ако има болни, дори и да не са с коронавирус, ще бъдат отговорни към другите хора, ако носят маски", посочи Мутафчийски.

По думите му атаката срещу вируса е, когато се лиши вируса от възможността да се предава от човек на човек. "Всички, които имат болестни прояви, всички контактни лица и медицинският персонал трябва да бъдат същевременно установени дали са здрави. Създадена е мобилизация на медицинския персонал. Усилията ни са насочени винаги към медицинския персонал и преките контакти на заразените. Медицинските специалисти ще бъдат лекувани в отделенията и клиниките заедно в техните пациенти", каза още той.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив