29 Март 2024, 09:09 Днес (1) | Вчера (11)

МВФ прогнозира спад на българската икономика с 4% тази година

21 Април 2020 08:45 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 април 2020, 08:26

Прогнозите на МВФ сочат, че сме на прага на най-големия икономически срив от времето на Голямата депресия от 30-те години на миналия век насам

Дигиталната икономиката е големият победител от кризата. След епидемията ще излязат силни компании, които са основани на новите технологии и най-вече на интернет пространството. Това каза председателят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева в отговор на въпрос на "Телеграф медиа” на брифинг за български медии.
Георгиева даде с пример с Китай, където в икономиката не се ползват банкноти, а дигиталното плащане е масово, дори в най-изолираните селски региони. Като най-губещи сектори шефът на МВФ посочи туризма. "В следващата година и половина безусловно туризмът и хотелиерството трябва да бъдат защитени - няма никакви ползи от масови фалити”, каза Георгиева.
"За целта трябва да има повече гъвкавост, за да може страните да се адаптират към кризисните ситуации. Именно затова българското правителство взе правилно решение да ускори пътя на страната ни към т.нар. чакалня на еврозоната - валутния механизъм ERM II", смята Георгиева и поздрави управляващите за мерките срещу COVID-19 и подкрепата за икономиката. Но предупреди, че икономиките в целия Европейски съюз - голяма част от търговските партньори на България, драстично забавят ход, и веригите за доставки, в които страната ни участва, може да бъдат прекъснати. Заради това вероятно ще са необходими още мерки, предупреди Георгиева по време на видеовръзка от Вашингтон.
Прогнозите на МВФ сочат, че сме на прага на най-големия икономически срив от времето на Голямата депресия от 30-те години на миналия век насам. Новите пазарни икономики и по-бедните страни ще бъдат по-силно засегнати, тъй като икономиката им е ударена от мерките, които те сами вземат - губят производство от по-малка база, засегнати са от отлива капитали, както и от преводите на семейства зад граница.

МВФ прогнозира спад на българската икономика с 4% тази година и 6% ръст догодина. България има много добра фискална позиция за потенциална кредитна линия от Международния валутен фонд, но вероятно няма да се възползва от нея, стана ясно още от думите на Георгиева. Миналата седмица МВФ одобри създаването на новзаемен инструмент - кредитна линия за предоставяне на краткосрочна ликвидност за страни със стабилни икономически показатели, които се нуждаят от умерена подкрепа за своите платежни баланси. Те ще имат достъп до не повече от 145% от своята квота в МВФ.

Прогнозата за частично възстановяване на световната икономика ще започне при условие, че пикът на пандемията в повечето страни ще настъпи през второто тримесечие на тази година, както и, че предприетите решителни мерки и политики в цял свят са ефективни.

Прогнозата на МВФ е 170 страни да имат отрицателен растеж през тази година. "Всички се намираме в състояние на рецесия – почти без изключение растежът спря”, предупреди Георгиева. Има голям отлив на капитали от нововъзникващи пазари. 100 млрд. долара са "отлетели” поради неизвестността от кризата. "Искаме да видим обръщане на този процес и работим по това да създадем по-добра представа за това, което се случва в тези страни”, каза Георгиева, като напомни за новия инструмент на знание на МВФ относно мерките, предприети от страните. Вече 193 страни са в тази база данни, която позволява да се види кой какво прави и кои са най-добрите практики. 2008 г. засегна предимно развитите икономики.

"Световната икономика почти навсякъде регистрира отрицателен растеж, малко са страните, където растежът е положителен”, каза Георгиева. Това са Индонезия, Китай и Индия, където МВФ съответно предвижда растеж от 0.5%, 1.2% и малък растеж за Индия. "Това е недостатъчно за тези страни да могат да решават вътрешните си проблеми – в този смисъл тази криза е по-сериозна и трудна, за да можем да се справим с нея”, допълни президентът на фонда. Позитиви обаче има, като прогнозите са през 2021 г. да има 5.8% ръст.

Към момента МВФ разполага с 1 трилион долара, което е 4 пъти повече спрямо средствата преди голямата финансова криза през 2008 г. "Имаме финансов ресурс, който е достатъчно мощен”, увери Георгиева. Към момента 103 държави са се обърнали за помощ от фонда, като 21 от получените искания са одобрени в рекордно кратък срок. Достъпът до инструментите за извънредно финансиране е удвоен, което ще позволи на МВФ да отговори на очакваното търсене на финансиране в размер на приблизително 100 млрд. долара.

От МВФ препоръчват на страните да се фокусират върху системата на здравеопазването. Втората препоръка е фискалните мерки да бъдат добре насочени там, където носят най-голяма полза на икономиката. Те трябва да са добре обмислени, за да са навременни. "Препоръчваме да се внимава по отношение на финансовата система – днес тя е в много по-добро състояние спрямо 2008 г.”, увери Георгиева, но допълни, че в бъдеще ще има сложности при обслужването на дългове и ще има повече стрес в банковата система.
Важно е да има внимателно отношение към това как се говори на темата и ключово ще бъде усещането за справедливост към хората. "Трябва да имаме голяма готовност да сме гъвкави, защото не е изключено отварянията на икономиката след кризата да бъдат като танго – крачка напред, две назад или обратното, а не движение в права линия с постоянна скорост”, каза Георгиева. При преминаването на пълно възстановяване е важно да не се удари твърде силно в посока на протекционизъм или изолация, защото според нея, това ще ни направи като свят по-бедни.

"Важно е да извлечем поука от тази криза, така че да бъдем по-устойчиви пред лицето на другите, които неизбежно ще дойдат”, призова Георгиева. Тя увери, че производството и разпространението на храни навсякъде по света е все още гарантиращо изхранването на хората. Там, където има глад преди кризата, положението се влошава. "Затова ориентацията на хуманитарната помощ е да се помогне там, където е най-критично – места с висока бедност и войни”, каза шефката на МВФ. Ако не се измисли ваксина, ще трябва да се справим с по-високо ниво на безработица. "Във всяка криза е по-добре да има солидарност”, завърши президентът на фонда.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив