29 Март 2024, 11:24 Днес (4) | Вчера (11)

Застрахователи вдигнаха над 10 пъти цените за туроператори и агенции

03 Юни 2020 09:06 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 3 юни 2020, 09:18

Застрахователите алармират и за друг проблем, с който може да се сблъскат клиентите, а не туроператорите - това, че много туристически компании сключват застраховката на минималния, а не на реалния лимит

Нов проблем за туроператорите и туристическите агенции - заради повишения общ риск на пазара и страха от фалити на фирмите в сектора застрахователи вдигнаха повече от десет пъти цените на задължителните застраховки за бранша, а някои прекратиха предсрочно полиците. Застраховката "Отговорност на туроператора" е задължителна, за да имат фирмите лиценз. С нея се гарантира, че ако фирмата фалира, ще бъдат покрити разходите на клиентите от изгубените почивки. Без застраховката туристическите оператори не могат да работят, предава БНТ. Радослав Илиев от туристическа агенция каза, че фирмата му няма лоша история, недоволен клиент или щети, а премията му е увеличена 12 пъти до 8600 лева годишно. Пътуванията за последните пет месеца са нула, туристите също са нула като брой, каза още Илиев. Там, където премията е била 800 лева, става 8000, а където е била над 1000 - достига до 12 000. Наложило се е дружеството да подаде сигнал към министерството на туризма. Министърът на туризма Николина Ангелкова каза, че е запозната със ситуацията. "За момента официална информация от прекъсване на застраховки има от един застраховател и имаме официална информация от друг, че е увеличил своята премия", съобщи министър Ангелкова.
Сигнал по случая е подаден и към Комисията за финансов надзор. Оттам са отговорили на запитването на Министерството на туризма още през април. Тогава са обяснили, че застрахователите не могат да откажат сключването ѝ в случай, че предлагат съответната застраховка. От КФН обаче са категорични, че оценяват преценката на застрахователите на рисковете и допълват, че определянето на премиите е тяхно право. Поискана е информация от застрахователите и е получен отговор от всички, с изключение на една компания, че застрахователите ще се съобразят с нуждите на техните клиенти по начин, който няма да накърни финансовата им стабилност. От комисията ще продължат да следят пазара.

Застрахователите алармират и за друг проблем, с който може да се сблъскат клиентите, а не туроператорите - това, че много туристически компании сключват застраховката на минималния, а не на реалния лимит.  Отделно застрахователите обмислят и друг продукт за туроператорите - покриване на бъдещите ваучери, които в момента се предоставят на клиентите за бъдещи пътувания.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив