28 Март 2024, 12:32 Днес (6) | Вчера (12)

Отбелязваме Националния ден за безопасност на движението по пътищата

29 Юни 2020 11:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 29 юни 2020, 10:52
ДАБДП

През юли и август има най-много инциденти със загинали и ранени на пътя – по над 1400 ПТП годишно

Днес отбелязваме Националния ден за безопасност на движението по пътищата. Инициативата е на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата", а в днешния ден са предвидени редица прояви и инициативи, с които да се засили вниманието на обществото към проблемите на пътната безопасност. Всички те преминават под мотото "На пътя животът е с предимство".

През тази година институциите съсредоточават усилия около 4 ключови теми свързани с безопасността на движението по пътищата: опасностите от използване на мобилни телефони при шофиране; скоростта; обезопасителните колани; безопасността в градски условия и в частност – тази на пешеходците.

Редица общини и организации са планирали допълнителни инициативи. Във Велико Търново ще се проведат активности в детски градини, открити уроци в училища и организиране на детски конкурс; Враца е домакин на изложба посветена на пътната безопасност, а в областта ще бъдат провеждани беседи с ученици;  Габрово се организира изложба и конкурс на открито под надслов "Спазвай правилата, както във играта” и редица прояви в училищата в областта; в област Кърджали ще се организира презентация на тема: "На пътя животът е с предимство!" сред кандидат-водачите на МПС, както и раздаване на информационни материали с тематични послания; в област Кюстендил се организират беседи с деца и ученици; В Плевен ще се проведе демонстрация за оказване на първа долекарска помощ и се организират състезателни игри, презентации, конкурси, изложби и др.; в градския транспорт на Русе ще бъдат публикувани послания за повече безопасност и толерантност на пътя и ще бъдат организирани интерактивни игри за децата; в Търговище се провеждат дистанционни уроци, в които ще бъдат представени видеоклипове и изготвени от учителите, преподаващи БДП и ще бъдат организирани изложби на рисунки по темата. Това е малка част от планираните събития в страната, като активностите ще продължат през цялата седмица.

Много от инициативите неслучайно поставят фокус към децата и младежите. По данни на СЗО, нараняванията при ПТП в световен мащаб са водещата причина за смъртност във възрастовата група от 5 до 29 години. Посланието към младежите, които скоро са придобили правоспособност за управление на МПС и към тези, на които това скоро предстои е да не надценяват собствените си умения. "Целият живот е пред вас, не го поставяйте на карта, за да се харесате на някого или да докажете нещо на себе си. Не си заслужава, а последствията могат да бъдат фатални”, е посланието на организаторите на проявите в днешния ден.

Денят за безопасност на движението по пътищата се отбелязва за втори път в нашата страна. През 2019 г. с решение на МС датата 29 юни бе определена за единната дата за страната ни. Целта е с началото на лятната ваканция за децата и преди множеството пътувания през юли и август да се акцентира вниманието на обществото към безопасността на движението по пътищата.

Средно статистически именно през месеците юли и август настъпват най-много инциденти със загинали и ранени на пътя – по над 1400 ПТП годишно. Предпоставка за това е и увеличеният чуждестранен трафик в страната ни през този период. Затова бе определен национален ден, в който да се планират и реализират редица инициативи за по-безопасно и толерантно движение, непосредствено преди периода на повишения брой пътувания, свързани с летните отпуски.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив