29 Март 2024, 06:36 Днес (0) | Вчера (11)

Прогноза: Европейската икономика няма да се възстанови напълно до края на 2022 г.

27 Юли 2020 10:48 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 27 юли 2020, 10:47

На този етап няма необходимост от каквито и да били промени в т.нар."Пандемична програма за извънредни покупки"

Икономиката на Европейския съюз е все още "доста под нивата" от преди коронавирусната криза, като данните показват, че тя няма да се възстанови напълно преди края на 2022 годна, предупреди в понеделник членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка Фабио Панета, предаде БНР. Говорейки пред италианския вестник La Repubblica, той отбеляза, че все още не е преминала опасността за еврозоната, дължащата се на пандемията от коронавирус. Той също така посочи, че на този етап не вижда необходимост от каквито и да били промени в спешната програма на ЕЦБ за изкупуване на облигации, известна като "Пандемична програма за извънредни покупки" (PEPP).

Икономически показатели като промишленото производство и продажбите на дребно показват подобрение, но "не дават достатъчни основания за удовлетворение", заяви централният банкер.

"Рано е да обявим победа", посочи Панета в интервюто за италианската медия, добавяйки, че икономиката в еврозоната вероятно ще се свие още по-силно през второто тримесечие спрямо първите три месеца на годината.

Относно т.нар. "Пандемична програма за извънредни покупки на активи" (PEPP), Фабио Панета отбеляза, че "програмата работи добре и не виждаме никакви икономически причини да променим нашите решения или действия".

Според него ЕЦБ ще трябва да продължава да предоставя силен паричен стимул за консолидиране и затвърждаване на възстановяването от коронавирусната криза и ще използва цялата PEPP програма, "освен ако няма значителни изненади във възходяща посока (за по-силен от очакваното икономически подем)".

Фабио Панета също така очаква предприетите от март насам серия стимулиращи мерки на ЕЦБ да доведат до кумулативно увеличаване на инфлацията в еврозоната с 0,8% и на брутния вътрешен продукт с 1,3 на сто.

Изказването на Панета сякаш потвърждава, че ЕЦБ ще продължи да провежда агресивните си стимулиращи политики най-малко до средата на следващата година и че няма да се откаже от програмата PEPP, наред с другите мерки, дори ако в даден момент забави размера на закупуваните еврооблигации.

През март ЕЦБ стартира нова, разширена програма за закупуване на финансови активи, известна като PEPP на стойност от 750 млрд. евро, като на заседанието си през юни централната банка увеличи нейния размер с 600 млрд. евро до общо 1,35 трлн. евро и в същото време удължи срока ѝ на действие поне до юни 2021 година спрямо досегашната крайна дата на 31-ви декември тази година.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив