28 Март 2024, 20:33 Днес (11) | Вчера (12)

EIOPA: Коронавирусът задълбочи рисковете пред застрахователите

31 Юли 2020 11:13 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 31 юли 2020, 11:18

Догодина предстои разработване на общонационален застрахователен стрес тест

Европейските застрахователи са изправени пред няколко основни риска, които се усилват заради пандемията от COVID-19 и които могат да изправят компаниите пред продължителни съдебни дела заради претенции, свързани с блокирането на хора и бизнес. Това сочи отчет за финансовата стабилност, изготвен от Европейската агенция за застраховане и пенсионно осигуряване (EIOPA). Застрахователите и презастрахователите имат надежден капиталов буфер за изход от кризата, но въпреки това неопределеността от мащабите на икономическите сътресения увеличава рисковете от неговото снижение в  бъдеще, сочи европейския регулатор.
"COVID-19 задълбочи съществуващите преди това проблеми, свързани с продължителната нисксодоходна среда – фундаментален риск както за застрахователния, така и за пенсионния сектори", отчитат от EIOPA. Някои застрахователи рискуват да бъдат въвлечени в дълги и скъпоструващи съдебни дела по претенции, предявени от застрахованите в резултат на мерките по блокиране. Например, малки компании от туристическия бранш вече са предявили искове на стойност няколко милиона евро заради спиране на бизнеса.
Антипандемичните мерки доведоха до ръст на хоумофисната дейност, което от своя страна повиши хакерските атаки и допълнително подчерта важността на застраховането срещу киберрискове. Всички тези фактори могат да доведат до материализиране на рисковете в баланса на застрахователите.
Регулаторът препоръчва на застрахователите временно да преустановят всички дискреционни плащания на дивиденти и изкупуване на акции за запазване на капитала.
Според Габриел Бернардино, председател на EIOPA, "няма съмнение, че икономиката ще преживее дълбока и безпрецедентна рецесия. Високата несигурност при възстановяването трябва да бъде урегулирана чрез подходяща оценка на риска. В това отношение при разработването на общонационален застрахователен стрес тест през следващата година трябва да бъдат отчетени различни сценарии за възстановяване".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив